Societat 17/05/2012

Boi Ruiz: "Diuen que no hi ha pas enrere en el model sanitari, però la redacció del decret és la que és"

El conseller de Salut veu insuficients els canvis en el text, però en comparteix el fons

Auri Garcia Morera
2 min
Boi Ruiz, durant la presentació del Fòrum IMHealth

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha assegurat aquest dijous que comparteix el fons del decret sanitari que convalidarà el Congrés de Diputats, del qual considera positiva la "segmentació del catàleg" i el "copagament dels medicaments en funció de la renda". Ruiz, però, ha considerat "un error" que el text estableixi detalladament un nou procediment per a l'obtenció de la targeta sanitària, i ha lamentat també que "vulnera competències" de les comunitats autònomes.

Sobre el fet que l'obtenció de la targeta sanitària es torni a lligar a la Seguretat Social, el conseller de Salut ha explicat que aquest era un concepte que ja estava superat i ha criticat la redacció del decret: "Diuen que la voluntat política no és que hi hagi un pas enrere en el model sanitari, però la redacció del decret és la que és". Tot i això, Ruiz, ha aclarit que pensa que "no perilla el Sistema Nacional de Salut".

L'actuació de la Generalitat

La Generalitat havia demanat canvis en el text, com la introducció d'un topall en el copagament del transport sanitari o de les ortopròtesis, cosa que el redactat final ho considera només parcialment. "Hi ha una petita correcció que obre les portes a fer-ho per la via reglamentària", detalla el conseller. Un altre element de discrepància, l'atenció als sensepapers, es resoldrà amb una nova targeta catalana només per a immigrants que donarà dret només a l'atenció primària.

Durant la roda de premsa de presentació del Fòrum MIHealth, que se celebrarà entre els dies 24 i 25 de maig a la Fira de Barcelona, Boi Ruiz també s'ha referit a la retallada anunciada dimarts pel president de la Generalitat. Segons Ruiz, "el sector sanitari no veurà afectat el que és nuclear", sinó que es limitarà a aplicar les mesures d'increment d'ingressos decidides pel govern espanyol i a retallar en obres de noves instal·lacions i subvencions a estudis.

stats