SOCIETAT
Societat 29/11/2011

Boi Ruiz planteja una pòlissa sanitària obligatòria segons la renda i després ho desmenteix

El conseller de Salut apunta que aquesta proposta s'ha de traslladar al nou govern espanyol per poder afrontar la reforma del finançament de la sanitat. El departament nega després que es plantegi introduir aquesta pòlissa

Joan Serra
1 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha proposat aquest dimarts que els ciutadans tinguin, en funció de la renda, l'obligatorietat de contractar una pòlissa per poder accedir a la sanitat pública. "Seríem partidaris d'una pòlissa bàsica d'obligada assegurança per a aquells que tenen un determinat nivell de renda", ha dit el conseller, que ha recordat que a Europa hi ha exemples d'aquest model. Ruiz ha afegit que li agradaria que el nou govern espanyol obrís el debat per construir un "model assegurador diferent", que permetés reformar el sistema sanitari i, sobretot, el seu model de finançament. El titular de Salut ha vaticinat que l'executiu de Mariano Rajoy difícilment podrà definir un canvi de model.

El conseller no ha donat més detalls sobre el cost d'aquesta pòlissa ni a partir de quin nivell de renda s'hauria de contractar, ni tampoc per a quines prestacions seria necessària. Ruiz ha fet aquestes declaracions durant unes jornades a Esade organitzades per la patronal Associació Catalana d'Establiments Sanitaris (ACES), que agrupa les societats sanitàries privades.

Posteriorment, la conselleria de Salut ha emès un comunicat en el qual nega que el Govern estigui considerant la possibilitat d'introduir una pòlissa obligatòria per accedir als serveis sanitaris. En el document, Salut matisa que Ruiz només ha comentat un dels models possibles, el d'Holanda, on existeix una pòlissa en funció de la renda, i que no ha plantejat que el Govern consideri un model de finançament com aquest per a la sanitat pública de Catalunya. Segons el departament, Ruiz ha afirmat que dubta que l'Estat, que és de qui depèn la decisió, obri aquest debat.

stats