Societat 26/11/2014

Els Bombers reben una cinquantena d'avisos pels forts ruixats al Baix Penedès i al Garraf

La major part dels avisos s'han registrat a Calafell, on la tempesta descarrega més de 98 l/m2 en poques hores i inunda baixos i soterranis

Acn
4 min
Un vehicle gairebé colgat per l'aigua al pas soterrat de l'estació de tren de Calafell, aquest dimecres / ACN

CalafellEls Bombers de la Generalitat han rebut 52 avisos pels forts ruixats que descarreguen aquest dimecres al Baix Penedès i al Garraf. En concret, entre les vuit i les dotze del migda, les tempestes han caigut amb força en localitats com Calafell, on es concentren més avisos -més d'una dotzena-, i en d'altres com El Vendrell i Vilanova i la Geltrú.Es tracta d'afectacions com inundacions en baixos i alguns carrers i places inundades. A última hora del matí, les precipitacions s'han traslladat cap a Barcelona i la Costa Central.

Segons les dades facilitades per l'Ajuntament de Sabadell, fins a les vuit del matí s'havien recollit 22,8 litres de precipitació per metre quadrat i, fins a mig matí, n'han caigut 75,5 més. Aquests gairebé 100 litres de precipitació han comportat nombrosos talls de circulació en carrers i passos soterrats, i la inundació d'alguns habitatges.

En un dels immobles de la carretera de l'Estació, els Bombers han hagut d'actuar en un pàrquing que ha acumulat més de mig metre d'aigua i on diversos vehicles han quedat atrapats. "El meu cotxe estava mig cobert per l'aigua, l'he tret com he pogut i l'he portat a un pàrquing municipal. Però els veïns que no hi eren tenen els cotxes aquí inundats", ha explicat el veí José García. La zona més afectada, però, es troba uns metres més enllà, a tocar de l'estació de tren. Al pas soterrat, una furgoneta ha quedat pràcticament coberta per l'aigua. La bomba automàtica d'extracció d'aigua ubicada en aquest punt s'ha col·lapsat i fins al cap de tres hores no s'hi ha pogut restablir la normalitat.

Al carrer Molí, els contenidors han quedat surant a l'aigua i alguns veïns han quedat atrapats a casa seva, on també s'han inundat alguns baixos. Una de les veïnes, Irene Gutiérrez, ha explicat que, al matí, quan anava a obrir el garatge, ha vist com li entrava un patac d'aigua procedent del jardí. El soterrani també se li ha acabat inundant, ja que l'aigua s'ha escolat per una de les finestres. "A les cases del costat sí que els acostuma a entrar aigua quan plou, però a mi només una mica. Això d'avui no m'havia passat mai", ha lamentat.

El carrer Pescador ha estat un dels més afectats i és aquí on els Bombers han hagut de centrar els seus esforços per bombejar l'aigua acumulada en bona part dels baixos. "La meva parella m'ha trucat per dir-me que una de les finestres del soterrani havia cedit fins al punt que s'ha inundat completament. L'aigua ha arribat a la planta baixa", ha explicat un veí d'aquest carrer, Jordi Cabré. Com la resta de veïns, Cabré ha destacat que és habitual que el carrer s'inundi en cas d'intenses pluges, però tot just "tres o quatre dits".

Chelo Argilés, que porta 27 anys vivint en un dels habitatges d'aquest mateix carrer, ha lamentat que la problemàtica es repeteix tot sovint i que és "el conte de mai acabar". "No ens donen cap solució, perquè el carrer està mal construït i em sento impotent", ha lamentat. En el seu cas, havia invertit molts diners en protegir el soterrani, però no li ha servit de res. "L'aigua m'ha entrat per la primera finestra que ha trobat. Hi tenia el rebost i coses de la cuina, que estic arreglant, però ha quedat tot inutilitzat. M'he trobat nedant un refredador d'ampolles per estrenar, maletes i roba", ha lamentat.

La veïna Maria Navas ha criticat que el carrer s'inunda "quan cauen quatre gotes" i que porten 30 anys queixant-se del mateix problema. L'aiguat d'aquest dimecres ha fet entrar l'aigua a les cases. "Tinc uns dos metres d'aigua al soterrani", ha lamentat. Com ella, Asunción Ibáñez, ha admès que unes inundacions com aquestes no havien afectat mai casa seva. "És vergonyós, perquè als veïns de més avall els passa cada dos per tres", ha afegit.

L'Ajuntament admet que és un problema de difícil solució

El regidor de Protecció Civil i Seguretat Ciutadana, Francesc Clavero, ha destacat la gran quantitat de pluja acumulada al municipi. "Si cau molta pluja, a la zona de la platja sempre s'hi acumularà aigua. Sempre ha estat així", ha valorat a l'ACN. En aquest sentit, ha insistit que "no s'hi pot fer res" i que la zona que s'ha vist més afectada aquest dimecres, històricament té tendència a inundar-se quan cau molta pluja.

Clavero ha apuntat que aquest dimecres han confluït diverses circumstàncies que han desencadenant les inundacions. Segons ha explicat, els Bombers han localitzat al costat de mar de la via del tren una reixa "bloquejada" que ha contingut l'aigua i ha afavorit que s'acumulés i li costés d'anar-se enretirant. El regidor ha destacat també el gran nombre de carrers que s'han hagut de tallar al trànsit i la ràpida resposta dels serveis municipals.

Solució "milionària" per acabar amb les inundacions a Segur de Calafell

La zona de Segur de Calafell és una de les que acostuma a veure's més afectada per les inundacions, però aquest dimecres les incidències en aquest barri no han estat tan greus com la de l'aiguat del 21 d'agost passat, en què un intens aiguat va comportar algunes inundacions de baixos, acumulacions d'aigua i desbordament de rieres. Els veïns fa temps que estan en peu de guerra i, de fet, l'associació Veïns de Calafell va amenaçar a l'octubre d'emprendre accions contra l'Ajuntament si no posava remei als problemes dels aiguats. L'entitat reclama que es construeixin uns "calaixos" per millorar la situació als punts més conflictius.

En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Clavero, ha insistit que la problemàtica a Segur de Calafell té "molt difícil solució" perquè en el seu temps es van aixecar construccions sobre rieres i torrents. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) estudia solucions al problema, de comú acord amb el consistori. Es planteja recuperar un vell projecte de construir grans dipòsits recol·lectors d'aigua, però Clavero avisa que el seu cost se situa entre els 5 i els 10 milions d'euros i assegura que s'estan buscant alternatives.

stats