Societat 10/03/2012

El foc de la Ribagorça, únic front actiu, però el risc d'incendi es manté alt

Els bombers ja han controlat els incendis de l'Empordà i de Gerri de la Sal. Aquest diumenge continuarà fent molt de vent. Emergències manté activat l'Infocat

Acn
2 min
L'incendi ha cremat un perímetre de 500 hectàrees del massís d'Ardenya i Cadiretes

Castell-Platja d'AroEls bombers continuen treballant als incendis forestals del Baix Empordà i del Pirineu (Gerri de la Sal, Calbinyà, Viu de Llevata i Montanissell) per extingir completament les flames, per bé que els focs ja estan controlats.

Ara el que preocupa és l'incendi de la Ribagorça, a la Franja. Els bombers miren de controlar un foc molt actiu a la zona de Castanesa. Hi ha un centenar de persones desallotjades als nuclis de Castanesa, Benifons, Ardanuy, Noales i Erverá, tots ells al municipi de Montanui. La zona pertany administrativament a l'Aragó però la Generalitat s'ha coordinat amb el govern aragonès per lluitar contra el foc.

El fort vent s'allargarà fins aquest diumenge i el risc d'incendi es manté alt a tot el territori. Per això, el Cos d'Agents Rurals com els Bombers estan fent tasques de prevenció i vigilància, per poder actuar ràpidament i evitar possibles situacions que agreugin encara més l'elevat risc d'incendi forestal.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'emergència del pla Infocat.

A l'incendi de l'Empordà, que ja es troba en fase de control, hi haurà una quinzena de dotacions terrestres durant la nit. Diumenge al matí està previst que s'incorpori un helicòpter bombarder per donar suport als mitjans terrestres en les tasques d'extinció. Al lloc també hi ha mobilitzats 15 vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

Pel que fa als incendis del Pirineu de Lleida, al de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), que està en fase de control, durant la nit treballaran una desena de dotacions. Està previst que aquest diumenge s'incorporin tres helicòpters bombarders per treballar, sobretot, en aquelles zones de difícil accés.

A l'incendi de Calbinyà (Alt Urgell), que també es troba en fase de control, hi treballaran durant la nit una quinzena de dotacions.

Pel que fa als incendis de Viu de Llevata (Alta Ribagorça) i Montanissell (Alt Urgell), que ja estan controlats, els vehicles faran rutes d'inspecció per la zona per detectar si hi ha punts calents als perímetres.

Totes les restriccions als nuclis i urbanitzacions s'han aixecat i tots els veïns que havien estat desallotjats per aquests incendis, tant de Girona com de Lleida, ja han pogut retornar als seus domicilis.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla Infocat pels incendis de Lleida i de Girona. La decisió de mantenir la fase d'emergència s'ha pres un cop valorada la situació a la reunió la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment del pla Infocat, d'avui dissabte a la tarda.

Tot i la millora en la situació dels incendis s'ha pres la decisió de mantenir la fase d'emergència per la situació d'alt risc d'incendi que encara afecta el territori català. A més de la sequera acumulada, a partir d'aquesta nit el vent es podria reactivar tant a la zona del Pirineu com a l'Empordà. A més, hi ha una situació de sequera molt intensa que feia molts anys que no es produïa a Catalunya. La DGPC demana extremar les precaucions.

stats