ENTREVISTA
Societat 04/12/2016

Bonaventura Clotet: “Demostrarem que el VIH es pot curar i es pot eradicar”

El president de la Fundació Lluita contra la Sida i director de l’IrsiCaixa afirma que "la sida segueix sent un problema de primer ordre"

Mario Martín Matas
3 min
Bonaventura Clotet: “Demostrarem que el VIH  es pot curar i es pot eradicar”

BarcelonaBonaventura Clotet (Barcelona, 1953) ha dedicat la seva vida professional a lluitar contra el VIH. Pocs dies després de celebrar el Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida, l’1 de desembre, el director de l’IrsiCaixa es mostra convençut que la malaltia és eradicable i insisteix en l’aprovació d’una nova llei de mecenatge per rellançar la recerca científica.

En quin moment està la lluita contra el VIH i la sida?

Busquem poder demostrar que la sida és una malaltia que es pot curar i que es pot eradicar, i jo crec fermament que aquesta prova de concepte la podrem tenir enllestida en cinc o set anys, però això depèn dels recursos que s’hi destinin. Fins ara s’ha aconseguit en un cas, el denominat pacient de Berlín, que després d’un trasplantament de moll d’os perquè patia una leucèmia va eliminar el virus. Això no és transportable a la majoria de ciutadans.

Com aconseguiran la curació? Quina és la línia d’investigació futura més prometedora?

El virus és capaç d’amagar-se i quedar-se latent en determinades cèl·lules. Per això la prova de concepte definitiva haurà de combinar diverses estratègies, a través de la col·laboració internacional. Segurament caldrà un mecanisme que faci emergir totes les cèl·lules infectades, i un altre que les destrueixi. Pot ser una vacuna terapèutica que reeduqui el sistema immunitari. Hi ha diferents assajos que estem fent i d’altres que començarem d’aquí dos o tres anys. A banda de la part immunògena, la vacuna també ha de tenir un bon vehicle transportador que la dugui allà on calgui. No serveix de res tenir un cotxe molt bo però un conductor molt dolent.

Però malgrat els continus avenços científics, el virus ha demostrat una gran capacitat de resistència.

És cert que la meitat dels 37 milions de malalts que hi ha al món no tenen accés als fàrmacs. En molts països de l’Àfrica, on els tractaments no són els òptims, s’està produint un augment dels casos de virus resistents. Si això s’expandeix, tindrem un problema fins i tot amb els medicaments actuals, però l’Organització Mundial de la Salut (OMS) vetlla perquè això no passi.

¿La humanitat s’enfronta al pitjor virus que ha conegut fins ara?

La resposta depèn de diversos paràmetres. El que ha quedat clar és que el VIH té una gran capacitat de mutar i va canviant contínuament. En general, hem de pensar que si una persona està en tractament té la malaltia sota control i, a més a més, el virus no és transmissible. Això sí, necessitem una vacuna capaç de fer front a les diferents variants virals que es van generant, i per això s’han de dissenyar anticossos neutralitzants o immunoglobulines. Es tracta de buscar quina part en comú hi ha a tots els tipus de VIH, perquè sinó sempre anirem un pas enrere de la malaltia. En recerca s’ha de pensar sempre que no ho tens tot i que alguna cosa se t’escaparà.

Com valora la feina de la Fundació Lluita Contra la Sida, que vostè presideix?

Gràcies al Miguel Bosé, que és el nostre ambaixador, fa més de set anys que fem una gala contra la sida, a l’estil dels sopars solidaris dels EUA. En aquest temps hem pogut recaptar uns 4 milions d’euros, però necessitem una llei de mecenatge molt més oberta.

En què consistiria aquesta llei?

Hauria de representar una deducció fiscal prou significativa per estimular la donació per part de persones que tenen molts diners, a més d’un bon reconeixement públic de les persones que fessin aquestes donacions. A Holanda el mecenatge desgrava un 100%, a França un 60%, però a Espanya només el 30%. Catalunya, com a país, hauria d’assolir els nivells d’Holanda. Te’n faries creus de tota la gent que pot donar 100.000 euros i no els representa gaire res. A més, la sida és un model d’envelliment accelerat, o sigui que en aquest cas invertir-hi és contribuir a investigar per a tothom.

Què en pensa de la profilaxi preexposició (PrEP)?

És claríssimament necessària i útil per prevenir infeccions, però abans s’ha d’estudiar bé i implementar adequadament. El cost està justificat perquè sempre serà millor prevenir tractaments que són de per vida, però cal educació perquè no augmentin altres malalties. La realitat és que la sida segueix sent un problema de primer ordre. No és una cosa vintage que interpel·li els altres.

stats