Societat 25/11/2011

Brussel·les considera que la seguretat nuclear a la UE és millorable

Laia Forès
1 min

BRUSSEL·LES¿Si un avió s'estavella contra una central nuclear tarragonina o Catalunya viu unes inundacions sense precedents, hi haurà un accident nuclear com el que va viure Fukushima arran del terratrèmol al Japó? Segons la Comissió Europea, no. Les primeres proves de resistència fetes als 143 reactors nuclears que hi ha a la Unió Europea mostren que els nivells de seguretat "es poden millorar", però no s'ha detectat cap deficiència greu que aconselli aturar algun reactor o impulsar alguna mesura d'urgència.

Després de l'accident a Fukushima del març, Brussel·les va decidir impulsar nous exàmens a les centrals nuclears d'Europa per comprovar si els estàndards de seguretat actuals són suficients per fer front a grans catàstrofes naturals o accidents de grans dimensions. La Comissió Europea va presentar ahir un informe preliminar, tot i que els resultats finals no es faran públics fins a l'any que ve, moment en què decidirà si proposa un nou marc legal per millorar la seguretat dels reactors europeus.

El document sobre Espanya, que ja es va conèixer fa setmanes, recomana "augmentar la fortalesa" de les vuit centrals nuclears davant possibles inundacions, terratrèmols o en cas d'un accident nuclear greu. En el conjunt de la UE, entre els punts negres hi ha la falta de plans de gestió de riscos nuclears transfronterers o la inexistència de criteris comuns.

Greenpeace va denunciar ahir que les proves tenen "grans llacunes" i no preveuen una fallada múltiple d'un reactor.

stats