Societat 22/03/2012

Buscant en el bagul dels records

Daniel Arbós I Màrius Belles
1 min

Si la commovedora artista Karina fos científica i busqués en el bagul dels records de la natura, de ben segur que estaria treballant a la tundra siberiana. Allà, el fred extrem fa que el sòl i el subsòl estiguin permanentment congelats fins a una profunditat considerable. Aquest inhòspit terreny, denominat permafrost, reuneix les condicions idònies perquè s'hi acumuli des de fa milers d'anys un valuós banc de llavors i d'organismes.

Diferents grups de científics hi treballen per recuperar mostres congelades, estudiar-les i, en certs casos, tornar a la vida alguna espècie extingida. Recentment, la revista PNAS publica-va els resultats d'uns investigadors russos que han reviscut un exemplar de la planta Silene stenophylla de fa 30.000 anys.

D'altra banda, investigadors tant de Rússia com del Japó han anunciat que es disposen a clonar ni més ni menys que un mamut.

És evident que iniciatives d'aquest tipus comporten importants dilemes ètics i esperem que, en aquesta cursa científica, a ningú no se li acudeixi recuperar el material genètic d'algun avantpassat humà de la zona. Seria molt cruel per a tots els que creuen que Walt Disney està criogenitzat veure que el primer humà realment congelat que torna a la vida els mira amb cara d'estupor quan li demanen que dibuixi el Mickey Mouse o el Pluto.

stats