SANITAT
Societat 29/08/2011

L'Hospital del Mar és el centre amb més intervencions amb llista d'espera superior als sis mesos

El sindicat CCOO ha analitzat les intervencions que en l'actualitat tenen garantit un temps màxim d'espera de 6 mesos i ha detectat que el Parc Salut Mar, l'Hospital d'Igualada i l'Hospital Mútua de Terrassa són els centres on més s'incompleix aquest temps de garantia. Per tipus d'intervencions, les operacions de varius i les de pròtesis de genoll superen els sis mesos de temps d'espera

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaLes operacions de varius i les de pròtesis de genoll superen els sis mesos de temps d'espera. També s'ha incrementat el temps d'espera de les operacions de pròtesis de maluc i de galindons. Segons el sindicat CCOO, es consolida la tendència ja iniciada al juny del 2009 d'un augment en el temps d'espera per a intervenció passant dels 3,93 mesos de mitjana del juny del 2009 als 4,11 mesos del desembre del 2010.

El sindicat CCOO ha analitzat les intervencions que en l'actualitat tenen garantit un temps màxim d'espera de 6 mesos i ha detectat que el Parc Salut Mar, l'Hospital d'Igualada i l'Hospital Mútua de Terrassa són els centres on més s'incompleix aquest temps de garantia. En l'Hospital del Mar hi ha nou operacions que estan per damunt del temps de garantia i en el d'Igualada i Mútua de Terrassa, vuit.

Les diferències més grans es donen entre hospitals del mateix territori. Així per exemple, el temps d'espera per a operar-se de cataractes a l'Hospital Moisés Broggi és d'un mes i a l'Hospital de Viladecans, que està a tocar, és de 10 mesos.

Per evitar aquesta "inequitat", CCOO ha reclamat avui llistes úniques per a les 16 operacions que tenen garantia d'un temps màxim d'espera. El sindicat atribueix aquestes diferències a un problema d'organització, ja que amb els sistemes informàtics actuals es podria posar en marxa amb facilitat una llista única, diuen.

El responsable de política sanitària, Joan Canals, alerta també que l'increment de la demora provoca un cost social ja que la persona pot acabar ser dependent i necessitar cuidadors així com consumir més medicació durant l'espera o prolongar la baixa laboral.

El sindicat ha advertit que la situació podria empitjorar aquest any després de les retallades pressupostàries que s'han concretat en el tancament de quiròfans per les tardes i en una reducció de l'activitat quirúrgica en molts centres.

stats