Societat 03/06/2013

Aquest estiu hi haurà més meduses al Mediterrani i seran més grans

L'Institut de Ciències del Mar ha desenvolupat una aplicació mòbil per conscienciar la població sobre el perill d'aquests animals

Ara / Efe
1 min

BARCELONALes meduses observades aquest any al mar Mediterrani són més grans i més abundants que en els últims tres anys. Així ho han comprovat els integrants del projecte Jellyrisk, dins una campanya oceanogràfica promoguda per la UE, després de navegar tot un mes per estudiar aquests invertebrats marins. Segons Verónica Fuentes, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), s'han vist grans quantitats de 'Pelagia noctiluca' o acàlef luminescent, una medusa especialment tòxica, a les costes valenciana i catalana: "Hem vist bancs de diversos quilòmetres d'extensió amb una gran densitat de meduses per metre cúbic, amb els especimens més grans que hàgim detectat fins ara".

La 'Pelagia noctiluca', una espècie que fa tot el seu cicle de vida al Mediterrani, és una de les més tòxiques i urticants d'aquest mar i és també de les que generen més alerta quan es troben a les platges. Fuentes preveu que hi hagi una gran quantitat d'acàlefs a la costa catalana si les condicions de vent els són favorables. A les Balears també s'han trobat altres tipus d'organismes urticants, com el borm de vela ('Physalia physalis'), una espècie tòxica que prové de l'Atlàntic. Les zones on més meduses s'han detectat durant la campanya són concretament les Balears, la costa de Barcelona, el golf del Lleó i l'estret de Messina (Itàlia).

Per prevenir els impactes de les meduses en l'activitat humana, el CSIC ha emprès una campanya per recaptar dades i ha desenvolupat una aplicació mòbil per conèixer el tipus de meduses que hi ha a cada platja i si són perilloses o no.

stats