Societat 26/03/2013

Cadaqués acollirà una prova pilot del sistema de retorn d'envasos de begudes

El director de l'Agència de Residus de Catalunya diu que s'han de millorar els resultats de reciclatge, però matisa que per implantar aquest sistema es necessitaria el consens de tots els implicats

Auri Garcia Morera
1 min

BarcelonaEl municipi de Cadaqués acollirà entre el 15 d'abril i el 30 de juny una prova pilot del sistema de retorn d'envasos de begudes, amb el qual els consumidors hauran de deixar un dipòsit de 5 cèntims per cada envàs que adquireixin, que els serà retornat quan retornin l'envàs. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la plataforma Retorna, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya.

Joan Figueras, alcalde de Cadaqués, ha destacat en la presentació de la prova pilot que "el retorn d'envasos és un episodi que tots hem viscut" i ha recordat que quan ell era petit ja anava pel poble recollint ampolles "per fer els primers calerons". Figueras ha afegit que les escoles i els instituts informaran els més petits sobre la prova pilot, en la qual "els comerços petits i grans hi estan implicats".

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, ha recordat que Catalunya "ha de millorar" els resultats de reciclatge, que la Unió Europea posarà uns objectius "ambiciosos" per a l'any 2020, i que en aquest context "el sistema de retorn ja ha demostrat la seva capacitat". Tot i això, Tost ha matisat que per implantar aquest sistema, a més del previsible èxit de la prova pilot, es necessitaria un estudi molt acurat i el consens de tots els implicats.

Tost també ha aclarit que la prova pilot no és una iniciativa del Govern sinó que ha estat impulsada per la plataforma Retorna, i que el suport de l'Agència de Residus de Catalunya no és econòmic sinó per al seguiment dels resultats. Les màquines de retorn automàtic seran cedides per un fabricant alemany, i les compensacions econòmiques als comerços seran assumides per la plataforma Retorna.

stats