MEDI AMBIENT
Societat 30/04/2012

Cadena humana per protegir la platja verge des Trenc

Una cadena humana va enllaçar ahir gairebé tot l'arenal des Trenc per protestar contra el projecte d'un complex hoteler a sa Ràpita. Milers de persones van sumar-se a la reivindicació.

Enric B. Abelló
2 min
Ciutadans mobilitzats per formar la cadena humana a la platja des Trenc, que ahir va viure una jornada reivindicativa.

PALMAMilers de persones -entre 12.000 i 15.000, segons els organitzadors- van fer ahir al migdia una cadena humana de més de quatre quilòmetres de llarg per tot l'arenal de sa Ràpita as Trenc, al municipi mallorquí de Campos, per protestar contra el projecte de fer un gran hotel en una de les zones més emblemàtiques de l'illa. El Grup Balear d'Ornitologia (GOB), Amics de la Terra i Salvem sa Ràpita es van veure completament desbordats per l'èxit de la convocatòria. Els autocars que s'havien preparat per dur els activistes tenien totes les places reservades des de feia dies i molta gent es va haver de posar d'acord per compartir cotxe per arribar fins a sa Ràpita. Va costar més d'una hora i mitja ordenar tots els assistents per fer la cadena.

Els activistes van aconseguir enllaçar la platja de sa Ràpita, a 150 metres d'on s'ha de fer el complex hoteler, la urbanització de ses Covetes i la platja des Trenc. Són les tres zones en què es divideix l'arenal de sa Ràpita as Trenc, protegit per una àrea natural d'especial interès (ANEI) de prop de cinc quilòmetres de costa. És una zona, sobretot la platja des Trenc, que sovint s'ha fet servir per fer-hi les fotografies amb què el Govern Balear promociona el turisme a les Illes. Ara, però, l'executiu de José Ramón Bauzá facilita tant com pot que s'hi faci un complex turístic de vint hectàrees amb 1.200 places, camp de golf, poliesportius i tota mena de serveis. Segons la fitxa de l'ANEI des Trenc-Salobrar, la zona ja pateix per l'excés de visitants a l'estiu i per la pressió humana dels nuclis pròxims. Abans de començar la protesta l'expresident del GOB Xesc Moll va explicar en un emotiu manifest que ja s'havia manifestat fa 34 anys per impedir la construcció d'un hotel enmig des Trenc i que era "indignant" que calgués tornar a fer-ho. El complex que es vol fer ara és just a l'altra banda de la carretera on comença l'ANEI des Trenc.

Protesta intergeneracional

Entre els manifestants hi havia gent de totes les edats i moltes famílies amb nens que aprofitaven l'ocasió per jugar amb les onades. No hi van faltar polítics dels principals partits de l'oposició, com la secretària general del PSIB, Francina Armengol; els diputats de PSM-IV-ExM Fina Santiago i Toni Alorda, i el coordinador d'EU a les Illes, Manel Carmona.

L'alcalde de Campos, Sebastià Sagreres, es mirava la gentada des del Club Nàutic de sa Ràpita. Sagreres és del PP, el partit que ha aprovat donar categoria d'interès autonòmic a la construcció de l'hotel i que ha canviat el Pla Territorial de Mallorca per fer-lo possible. Com que els carrers del petit nucli no donaven l'abast, els cotxes dels manifestants van envair la voravia i l'alcalde ho va aprofitar per enviar-hi la policia local a posar multes.

stats