METEOROLOGIA
Societat 19/08/2012

Calorada extraordinària al Pirineu

Marc Candela
1 min

METEORÒLEG / BARCELONA.Segons el Servei Català de Meteorologia, ahir va ser el dia "més càlid a les estacions d'alta muntanya dels últims, com a mínim, quinze anys". A bona part del país es van assolir les temperatures més elevades d'aquesta segona onada de calor del mes d'agost. Els registres van quedar per sota de l'extraordinària calorada de fa nou dies, però, tot i això, el mercuri va aconseguir superar els 38 graus en 9 comarques.

El repunt tèrmic va ser especialment evident al Pirineu. Els 35,4 graus de Ribes de Freser, els 36,3 de Sort, els 37,1 de Viella o els 37, 2 de Puigcerdà són registres molt poc habituals al nord del país. A més, la forta calor va venir acompanyada d'humitats relatives de l'aire que, a estones, es van situar per sota del 5%. Aquestes dades contrasten amb les dels municipis de la façana litoral, en què el termòmetre no va passar dels 30 graus però la humitat tampoc va baixar del 80%. A partir d'avui les temperatures diürnes reculen un parell de graus, però aquesta onada de calor serà persistent i, almenys fins dissabte vinent, continuarem parlant de plena canícula.

I en ple episodi de calor els Bombers de la Generalitat van haver d'intervenir ahir en quatre incendis forestals, tots ja controlats o extingits. Els focs es van declarar a Sant Vicenç de Castellet i Santa Maria d'Oló (Bages), a Mont-roig del Camp (Baix Camp) i a Canovelles (Barcelona).

stats