AVENÇOS MÈDICS
Societat 19/05/2011

Can Ruti desenvolupa en porcs una cirurgia que minimitza els danys per infart

Investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han desenvolupat una nova cirurgia en porcs que minimitza el dany en el teixit cardíac causat per un infart, i que aviat podrà ser empleada en éssers humans

Efe
2 min

BadalonaEls investigadors han utilitzat aquesta tècnica per operar 52 porcs d'entre 45 i 50 quilos de pes, que és quan la mesura del cor del porc és similar a la dels humans, en una investigació científica que s'ha desenvolupat durant dos anys.

La veterinària Carolina Gálvez, coautora de l'estudi realitzat conjuntament amb la doctora en Biologia, Cristina Prat, ha explicat avui a Efe que la tècnica "consisteix a desenganxar parcialment el greix de l'exterior del cor per col·locar-lo, com si fossin tiretes, directament sobre el teixit que està deixant de rebre irrigació sanguínia".

"Es tracta d'una cirurgia molt senzilla i segura que no comporta cap risc afegit per al pacient", ha afegit la veterinària.

El responsable de l'IGTP, el cardiòleg Antoni Bayés, ha assenyalat que aquesta operació "permet que es formin noves connexions entre els vasos del greix i el múscul cardíac, i que a través d'aquests vasos puguin arribar cèl·lules que ajudin a regenerar el teixit danyat".

Bayés ha comentat que aquesta nova tècnica no requereix una intervenció a cor obert, "sinó que es pot arribar a l'òrgan per la part lateral del tòrax, sense que el cor deixi de bategar en cap moment".

L'estudi desenvolupat pels investigadors de l'hospital de Can Ruti ha conclòs que els porcs als quals s'aplicava greix cardíac sobre la part del cor danyada per l'infart "recuperaven un 19 % més de força de contracció de les parets del cor, que és tres vegades més a l'observada injectant cèl·lules mare", segons Bayés.

El responsable de l'IGTP ha constatat que "un mes després de la intervenció, el que per a un humà serien sis mesos, se'ls va fer una ressonància als animals i es va comprovar que el seu cor estava perfectament".

El treball, publicat aquesta setmana en la versió d'Internet de la revista científica Cardiovascular Research i que ha estat realitzat en col·laboració amb el Centre de Cirurgia de Mínima Invasió de Càceres, obre la porta a aplicar aquesta nova cirurgia en éssers humans a curt termini.

Antoni Bayés ha dit que aquest tipus d'intervenció pot ser una alternativa al tractament dels infarts, a més de les ja existents com desfer els coàguls que taponen les artèries coronàries, col·locar malles per obrir les artèries amb catèters i bypass per reconduir el flux de la sang.

stats