COM MENGEM: ELS EFECTES SOBRE LA SALUT
Societat 01/11/2015

Càncer de còlon: més casos, més supervivents

Es calcula que un de cada vuit homes i una de cada catorze dones tindran un tumor de còlon i recte

L. Bonilla
4 min
Prevalència del càncer

BarcelonaCada any es diagnostiquen uns 5.000 casos de càncer colorectal a Catalunya. És el segon tumor més freqüent en dones, per darrere del de mama, i el tercer en homes, per darrere del de pròstata i pulmó, i és el més freqüent si comptem homes i dones conjuntament. Però la seva incidència no es correspon amb el seu grau de coneixement. Tot i això, des que l’OMS ha vinculat l’elevat consum de carn vermella i processada a l’increment d’aquest tipus de tumor el càncer de còlon ha despertat interès. “El càncer de còlon apareix en un tub, que és el còlon, i es pot diagnosticar precoçment amb una colonoscòpia, amb la qual cosa en podem disminuir molt l’impacte”, explica Ramon Salazar, cap del servei d’oncologia mèdica de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

El procés de transformació d’una mucosa normal a càncer de còlon passa per una sèrie d’etapes, com ara la formació de pòlips, que encara són benignes, i que són un senyal d’alerta. “Si et treuen un pòlip t’estan curant d’un càncer potencial abans que sigui càncer”, diu Salazar.

Factors de risc

La prevenció del càncer pot ser primària o secundària. La primària passa per portar hàbits de vida saludables. Els factors de risc més coneguts per al càncer, com el tabac, el consum excessiu d’alcohol, el sobrepès i l’obesitat, són prevenibles. Així mateix, un factor preventiu important en el càncer és l’exercici físic moderat. En el cas específic del tumor de còlon i recte l’alimentació també té un paper clau. “Fins al 40% dels casos de càncer de còlon es podrien atribuir a l’alimentació”, explica Salazar. La dieta té més pes que en altres tumors.

Entre un 15% i un 20% més són atribuïbles a la càrrega familiar hereditària genètica o acumulació familiar. “I també poden estar influïts per la dieta perquè sempre és una combinació de factors genètics i ambientals”, afegeix aquest oncòleg. La prevenció passa per una dieta mediterrània variada. “Que és com sempre hem menjat a la nostra regió geogràfica. Molt de peix, verdura, fruita i cereals i una mica menys de McDonald’s”, diu Salazar.

En els estudis avaluats per l’OMS per llançar la seva alerta, el consum de carn processada s’ha associat amb petits augments en el risc de càncer de còlon. El risc augmenta amb la quantitat de carn consumida. S’estima que menjar 50 grams de carn processada diàriament augmenta un 18% el risc de càncer colorectal. Pel que fa a la carn vermella, és més difícil d’estimar perquè l’evidència no és tan forta. Les dades dels mateixos estudis, però, suggereixen que el risc de càncer colorectal podria augmentar un 17% si mengem 100 grams de carn vermella diàriament.

La clau, però, és la freqüència i la quantitat que es consumeix. Així com el tabac està darrere del 90% dels càncers de pulmó, la relació entre l’alimentació i el càncer de còlon no és tan contundent. “El pes de la dieta en el càncer de còlon és molt menor que el del tabac en el càncer de pulmó, però fem-ne cas”, diu Salazar, que recorda que la incidència del càncer de còlon ha anat creixent a mesura que hem anat adquirint estils de vida importats dels països occidentals, sobretot dels EUA. “I això també és una evidència indirecta que el consum excessiu de carn vermella i processada pot augmentar el risc de càncer de còlon”, apunta el cap d’oncologia mèdica de l’ICO. I destaca que el nostre estil de vida s’ha modificat artificialment “per l’excés de recursos econòmics”.

Completar el cribatge el 2016

La prevenció secundària es refereix al diagnòstic precoç. L’objectiu del departament de Salut és implantar abans del 2017 el cribatge de càncer colorectal a tota la població catalana d’entre 50 i 69 anys amb la prova de sang oculta en femta. En els casos positius, la prova diagnòstica indicada és la colonoscòpia. Però la participació als territoris on ja s’ha implantat és només del 47%, més baixa que en altres cribatges, com passa a la majoria de països del nostre entorn.

Les dades indiquen que el nombre de casos de càncer a Catalunya passarà de 21.592 homes diagnosticats l’any 2010 a 26.455 el 2020, mentre que, en les dones, el nombre de casos passarà de 14.741 l’any 2010 a 18.345 el 2020. Això suposa un creixement del 22,5% i el 24,5%, respectivament. Aquest increment és especialment important en els tumors de còlon i recte. “Es diagnostica més però hi ha menys mortalitat perquè els diagnostiquem abans, en fases precoces, fins i tot abans que siguin càncer”, destaca Salazar. També s’atribueix a la millora dels tractaments. La supervivència en el càncer de còlon és del 55-60% i en el de recte del 50-55%. Atès que la supervivència en el càncer de mama és del 85%, Josep Maria Borràs, director del pla director d’oncologia de Catalunya, admet que “hi ha marge de millora”, que passa “pel diagnòstic precoç i la millora de les estratègies terapèutiques, perquè és un tumor que fa metàstasi relativament ràpid”.

La incidència del càncer de còlon a Catalunya està per sobre de la mitjana europea. “És una combinació de factors: la millora del diagnòstic, com l’extensió de les colonoscòpies en els últims 15 anys i el fet que l’impacte de l’envelliment en aquest tumor és elevat”, explica Borràs. L’edat mitjana de diagnòstic és entre els 68 i els 70 anys. “I el volum de casos augmenta perquè creix el volum de població”, afegeix Borràs.

D’altra banda, es calcula que un de cada 8 homes i una de cada 14 dones desenvoluparan un càncer de còlon i recte al llarg de la seva vida. I la meitat dels casos que es diagnosticaran són atribuïbles a un increment del risc.

stats