Societat 09/09/2013

Càncer de pròstata: màxima precisió, mínima invasió

El càncer de pròstata es el segon més freqüent en homes: s'estima que 3 de cada 10 homes més grans de 50 anys patiran càncer de pròstata al llarg de la seva vida. A Catalunya es diagnostiquen uns 1.500 casos nous cada any, la mitjana dels quals se situa al voltant dels 74 anys

Ara
3 min

BarcelonaLa millor eina per combatre el càncer de pròstata és la detecció precoç mitjançant una visita a l'especialista en Urologia i realitzant les proves diagnòstiques específiques, que permeten fer una valoració del cas i respondre ràpidament amb el millor tractament.

Però, i un cop diagnosticat? Quines opcions hi ha? Actualment els diversos tractaments que existeixen per lluitar contra el càncer de pròstata es troben en un dels punts més àlgids, ja que permeten una màxima precisió en l'extirpació de la massa cancerígena i, alhora, són cada vegada menys invasius, procurant la conservació de la potència sexual i la preservació de la continència urinària, dues de les principals preocupacions dels pacients.

Avui en dia, la curació del càncer de pròstata és possible però és important el moment en que es realitza el diagnòstic. Segons la Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer, aproximadament uns 6.800 homes conviuen amb un diagnòstic de càncer de pròstata, un tumor amb bona supervivència.

Tractaments precisos i poc invasius

Un dels tractaments més avançats en càncer de pròstata és la radiocirurgia, que utilitza les radiacions de forma localitzada per a l'eliminació del teixit cancerigen i no requereix incisions. La radiocirurgia robòtica és un procediment de màxima precisió per al tractament del càncer que requereix una alta especialització. S'implanten tres petits marcadors que, mitjançant les tècniques de diagnòstic per la imatge més actuals, permeten detectar la localització exacta i la forma tridimensional del tumor. Amb aquesta informació, l'especialista utilitza la radiocirurgia robotitzada per focalitzar la dosis de radiació i eliminar així el tumor, preservar tant els teixits sans com la funció sexual i la continència urinària del pacient.

El Dr. Raimon Miralbell, destacat especialista a nivell internacional en l'aplicació de la radioteràpia i la radiocirurgia de la pròstata i Director del Servei de Radiooncologia de l'Instituto Oncológico Teknon, realitza la prostatectomía radical radioquirúrgica assistida pel robot Novalis.

Segons l'especialista, un tractament amb múltiples avantatges: és mínimament invasivu i es pot dur a terme en poques sessions.

Una de les altres tècniques mínimament invasives que més s'utilitza en la cirurgia de càncer de pròstata és la prostatectomia radical amb laparoscòpica. En aquesta intervenció s'introdueixen les eines quirúrgiques (incloent una càmera) a través de petites incisions per poder extirpar la glàndula prostàtica i les vesícules seminals sense haver d'obrir l'abdomen del pacient. Amb aquest tipus de cirurgia s'aconsegueix una recuperació molt més ràpida amb menys dolor postoperatori i una cicatriu gairebé imperceptible en comparació amb la cirurgia tradicional oberta.

Aquesta cirurgia laparoscòpica ha pogut ser àmpliament millorada amb l'arribada d'un nou sistema quirúrgic guiat per robot per dur a terme aquesta mateixa intervenció; l'anomenat robot da Vinci. Aquest robot ofereix els beneficis de la cirurgia mínimament invasiva i aporta una major maniobrabilitat i un millor camp de visió i filtració de tremolors, que permeten realitzar una cirurgia de màxima precisió. El Dr. Antonio Alcaraz, uròleg expert en patologia prostàtica de Centro Médico Teknon, és pioner en la prostatectomia radical laparoscòpica assistida pel robot da Vinci: "La millora de la laparoscòpia es troba en que no és necessari obrir i, per tant, evitem les grans cicatrius. Però perdem mobilitat. Gràcies a la laparoscòpia assistida pel robot da Vinci guanyem en precisió, com una visió deu vegades augmentada i tridimensional o els braços articulats amb més mobilitat. Amb tot això aconseguim millors resultats quirúrgics." Al poder realitzar una dissecció anatòmica de més precisió, aquest tractament quirúrgic ofereix les millors possibilitats de curació a la vegada que s'obtenen excel·lents resultats a nivells de continència i de manteniment de la funció erèctil.

Per a més informació, clica aquí

stats