Societat 26/03/2011

Canvi d'hora: avui a les dues seran les tres

Una hora menys de son per estalviar fins a 10 euros en la factura de la llum de casa

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Avui quan siguin les dues de la nit caldrà avançar el rellotge fins a les 3. Dormirem una hora menys i això servirà per allargar la tarda fins poc després de les vuit, moment en què el sol es pondrà demà. Es calcula que això ens ajudarà a estalviar fins a un 10 per cent en il·luminació artificial, tant a nivell domèstic com als carrers i empreses, tot i que que on sobretot s'estalvia llum amb aquesta mesura és a casa: en tots els mesos que dura l'horari d'estiu s'arriben a estalviar uns 10 euros a la factura de llum d'una llar, un estalvi que globalment s'enfila fins als 29 milions d'euros.

La contrapartida d'allargar les tardes no pot ser una altra que fer més foscos els matins. Demà començarà a clarejar bastant més tard: el sol ja no sortirà fins a tres quarts de 8 i trigarem més d'un mes a recuperar aquesta hora de sol al matí: fins al 4 de maig no tornarà a sortir cap a tres quarts de 7. Això farà que en general notem una mica més de fred als matins, ja que la majoria de dies la temperatura més baixa de la jornada es produeix just al punt de l'alba, que ara, durant algunes setmanes, no arribarà fins a quarts de vuit.

74 països canviaran d'hora aquesta matinada. L'horari d'estiu, per tant, no és generalitzat i la majoria de països asiàtics i africans no el segueixen. La Xina, el Japó i l'Índia són els únics estats industrialitzats que aquesta nit no mouran el rellotge.

stats