Societat 18/07/2011

Els Capgrossos deixen els deures per fer

Els Capgrossos de Mataró no van complir ahir les expectatives al Poble-sec de Barcelona; la cara, els Castellers de Vilafranca, que han descarregat tres castells de nou aquest cap de setmana.

Efren Garcia
3 min
3 de 9 amb folre Els Castellers de Vilafranca van aconseguir tres castells  de nou, un dels quals és aquest  3 de 9 dissabte a Altafulla.

Barcelona/Altafulla.La creu del cap de setmana casteller va arribar ahir, de bracet d'uns Capgrossos de Mataró que no van complir les expectatives al carrer Blai del popular barri barceloní. Van haver de desmuntar el quatre de nou folrat i van mostrar les mancances de l'estructura del tres. Queda, si més no, l'esperança d'un dos de vuit destinat a ser emmanillat en pocs dies, però hauran de treballar de valent si volen completar una gran diada a la seva festa major, la setmana que ve. Hi compartiran cartell amb els Castellers de Vilafranca, que han estat la cara del cap de setmana: entre dissabte i diumenge van aconseguir tres castells de nou, tres més de la gamma alta de vuit (un d'ells només carregat), un pilar de set amb folre i un altre de sis. Els verds caminen amb pas ferm cap a la primera gran cita de la temporada.

Amb la diada de les Santes a l'horitzó, els Capgrossos de Mataró es van plantar a Barcelona decidits a estrenar una nova plaça de nou: l'espai situat a mig carrer Blai on habitualment actuen els Castellers del Poble Sec. Van arrencar amb un dos de vuit bastit amb un folre tan reduït com les manilles de la torre de nou. Van fer sonar gralles, procurant mantenir el tronc estable en tot moment. L'esforç, però, va donar una rigidesa innecessària al castell, sense més problemes. Tocava llavors el quatre de nou amb folre. El castell va presentar un embolcall esvelt i sense problemes aparents però no només compta el que es veu des de fora.

Un dels segons del quatre va tenir greus problemes, que van fer que la colla del Maresme es quedés sense el premi dels nou pisos. Van desmuntar el castell amb dosos col·locats i van substituir-lo pel seu germà petit, el quatre de vuit, en què van demostrar un domini aclaparador. En canvi, el tres de vuit, un castell que haurien de dominar a la perfecció, de moment no funciona com caldria. Van carregar-lo amb solvència però va perillar en el descens. Per la seva banda, els Castellers del Poble Sec van estrenar el primer dos de set de la seva història i van completar la seva millor diada gràcies també al cinc i al tres de set amb agulla. Mancats de camises però no de forces, els Castellers d'Esplugues van completar la diada descarregant el cinc de set com a millor construcció.

Tot i que enguany els Capgrossos arriben per primer cop a la diada de les Santes amb els dos castells bàsics de nou descarregats, els últims contratemps podrien complicar molt l'objectiu d'atacar altre cop la gamma extra, en el seu cas la torre de nou.

Després de descarregar el tres de nou amb folre al seu aniversari i d'exhibir la clàssica de nou a començament del mes de juliol a Vic, els Capgrossos no han pogut completar cap altra estructura límit. Cal dir, però, que si bé els resultats no són els desitjats, arriben a la cita amb millor bagatge que el 2010.

Els de Vilafranca, en bona forma

Els verds, en canvi, van a un ritme diferent a la resta del món casteller. Des de l'ensopegada a Cornellà no han parat de sumar èxits. Amb els d'aquest cap de setmana, els Castellers de Vilafranca ja s'han apuntat vuit estructures de nou descarregades i catorze de la gamma alta de vuit. Els ha arribat el moment de fer el salt als gammes extra i només una mala sort crònica a la plaça de Santa Anna de Mataró els hi podria impedir.

La sorpresa del cap de setmana la va protagonitzar la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que van descarregar el tres de nou amb folre més matiner de la seva història i el van acompanyar del cinquè cinc de vuit consecutiu de l'any (dos d'ells només carregats). Els tarragonins sumen ja setze castells de vuit i un de nou en les últimes sis actuacions i es perfilen com una de les colles a tenir en compte de cara a la part final de la temporada.

A la localitat d'Escaldes-Engordany, a Andorra, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van mesurar les seves forces amb resultats similars. Tant els uns com els altres van alçar els dos castells bàsics de vuit i el dos folrat, si bé la torre vallenca va cedir després de l'aleta. A més, els Minyons van completar l'última actuació del primer tram de temporada descarregant de nou el pilar de set folrat. Els Castellers de Lleida, també a Andorra, van aconseguir el segon quatre de vuit de la temporada.

stats