CASTELLS
Societat 24/07/2011

Els Capgrossos regalen a Mataró el seu primer castell de gamma extra de les Santes

La colla local ha carregat una torre de nou amb folre i manilles. Els Castellers de Vilafranca, com a convidats, han aconseguit descarregar el mateix castell

Acn
3 min
Moment en què els Capgrossos de Mataró carreguen la torre de nou amb folre i manilles a la plaça Santa Anna, a Mataró / ACN

MataróMataró ha pogut veure, per fi, el primer castell de gamma extra de la colla local, els Capgrossos. Tot i que només l'han pogut carregar, els de la camisa blava han assaborit la torre de nou amb folre i manilles com un triomf en l'actuació de la Festa Major de les Santes. Els maresmencs van aconseguir descarregar aquest castell per primera vegada al novembre en la diada de Tots Sants de Vilafranca del Penedès. Precisament els penedesencs han estat, junt amb els Castellers de Lleida, els convidats en l'actuació d'aquest diumenge, i han assolit el repte de descarregar el dos de nou.

Els de Ponent, per la seva banda, han vist com la torre de vuit que volien portar a plaça ha fet llenya. Els lleidatans han començat amb bon peu l'actuació, descarregant el quatre de vuit. Això els ha donat ànims per intentar les dues altres estructures de vuit pisos que volien dur a plaça. Després de desplomar-se la torre de vuit en segona ronda, quan l'enxaneta ja s'anava a situar sobre l'acotxador, els de la camisa de color bordeus han hagut de rebaixar l'ambició i restar un pis a la torre, carregant finalment la torre de set. Però la força de voluntat ha fet que els Castellers de Lleida intentessin en tercera ronda fer el tres de vuit, que també s'ha quedat en carregat. En la ronda de pilars han fet un vano de cinc.

Si bé el major esclat d'alegria durant la diada de Santes s'ha produït amb la torre de nou amb folre i manilles carregada pels amfitrions, els vencedors de la jornada han estat sens dubte els Castellers de Vilafranca. Han trencat la "maledicció" de la plaça de Santa Anna de Mataró i han aconseguit completar tot el programa previst que volien dur a terme a la cita mataronina. Això no passava des del 2007.

D'aquesta manera, els penedesencs han obert plaça amb el tres de nou amb folre. El moment àlgid s'ha produït en segona ronda quan els vilafranquins han descarregat la primera torre de nou amb folre i manilles de la temporada, l'únic 'gamma extra' completat en la jornada castellera de la Festa Major de Mataró. El quatre de nou i el pilar de set han completat una impecable actuació dels de la camisa verda.

Amb el lema 'Fem-la a casa!', feia setmanes que els Capgrossos preparaven el dos de nou amb folre i manilles per exhibir-lo a casa. Malgrat que s'ha trencat poc després que l'enxaneta fes l'aleta, l'eufòria ha esclatat entre els 'blaus', un entusiasme que ha contagiat els centenars d'espectadors que s'han aplegat a la capital maresmenca. En primera ronda han descarregat el segon quatre de nou amb folre de la temporada i en tercera, el tres de nou s'ha quedat en intent. Imitant els Castellers de Lleida, l'actuació dels Capgrossos s'ha tancat amb un vano de cinc.

Pel que fa a incidències, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Mataró, la Creu Roja ha fet 37 assistències i ha realitzat dos trasllats cap a l'Hospital.

Un record per a la Mariona

El moment més emotiu de la jornada s'ha produït just en acabar la diada castellera quan s'ha fet un breu homenatge a Mariona Galindo en el cinquè aniversari de la seva mort. La nena, membre dels Capgrossos de Mataró, tenia 12 anys quan va patir un accident en la jornada de Santes del 2006. Estava en la posició de dosos en un quatre de nou amb folre que es va desplomar.

Del pom de dalt, la Mariona i l'enxaneta es van precipitar sobre la pinya. La jove castellera, coneguda com a 'Marion' va caure d'esquena i pel fort cop al cap que va patir va ser traslladada urgentment a l'hospital, on va ser intervinguda d'un coàgul. Complicacions derivades de les lesions i del postoperatori van fer que dies després entrés en coma, i finalment va morir el 4 d'agost a l'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat.

Els Capgrossos han volgut recordar la jove i han llegit un manifest que expressava l'amor i l'enyorança que senten cap a ella així com la inspiració que ha suposat per a la colla per seguir endavant i "tocar en cada castell el cel" on ella és. L'homenatge ha finalitzat amb diversos pilars aixecats per Capgrossos, Castellers de Vilafranca i Castellers de Lleida.

En aquest lustre des del tràgic succés s'ha generalitzat a la canalla l'ús del casc. Precisament durant el cap de setmana en què va succeir l'accident, algunes colles començaven a emprar el casc en període de prova.

En aquests cinc anys, a més, els castellers han estat declarats per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Va ser al novembre del 2010, el mateix mes en què els Capgrossos entraven en el selecte i privilegiat club de les colles de "gamma extra" en descarregar la torre de nou amb folre i manilles en la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès.

stats