POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 20/09/2012

Capitalitat i consultes ciutadanes, claus a BCN

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, negocia ara amb Unitat per Barcelona-ERC el full de ruta del mandat. Els republicans demanen reforçar les estructures de capital i proposar consultes ciutadanes.

Maria Ortega
2 min
Capitalitat i consultes ciutadanes, claus a BCN

BARCELONA.Amb l'anunci d'abstenció del PSC en la votació del pla d'actuació municipal (PAM), que l'equip de govern de Barcelona ha estat cuinant aquests últims mesos, la pilota queda ara a la teulada del grup municipal d'Unitat per Barcelona-ERC (UxB), que hauria de votar a favor del document perquè tirés endavant, comptant que els socialistes no canviïn el seu posicionament. El líder independentista a la ciutat, Jordi Portabella, aprofita ara el seu moment de protagonisme per convèncer l'alcalde, Xavier Trias, de la necessitat de "donar una empenta a les estructures de capital d'estat". Aquest és un dels tres eixos claus per UxB, tal com va exposar ahir Portabella en una trobada d'una hora i mitja amb Trias, amb qui va trobar "bons fonaments" per rubricar l'acord que ha de permetre a l'equip de govern aprovar el seu full de ruta de mandat. Sempre que el PSC es mantingui en l'abstenció.

De moment, no concreten en quins punts es tradueix aquest reforç de la capitalitat -pendents de les converses que s'han de dur a terme amb els diferents tinents d'alcalde entre aquesta setmana i la següent-, però Portabella sí que apunta que "Barcelona ha de fer costat a la creació d'una Hisenda pròpia". Un altre dels punts forts de la negociació és, per UxB, implantar l'hàbit de fer consultes a la ciutadania en determinades transformacions de la ciutat, i deixant enrere el fiasco de la Diagonal. Una pràctica ben rebuda per l'alcalde (i amb especial atenció a la zona centre) i en la qual Portabella, que ahir ja la donava per feta, veu un "bon mecanisme per implicar la ciutadania" i habitualitzar-la a aquest tipus de votacions, amb l'horitzó clar de no cenyir-les a l'urbanisme.

El tercer eix pivota al voltant de la sortida de la crisi i la creació de llocs de treball. L'acord entre els dos grups no sembla a hores d'ara gaire lluny, però caldrà sumar-hi el tercer en discòrdia, el PSC, que haurà de ratificar la seva abstenció un cop tancats els serrells de l'acord entre l'equip de govern i Unitat per Barcelona i passar-la pel consell de la federació el pròxim 3 d'octubre.

Cop del PSC als districtes

El PAM no té encara el camí aplanat. Una prova de les dificultats de les negociacions és el posicionament del grup socialista en els diferents plans d'actuació dels districtes, en què el president del grup municipal, Jordi Martí, ha donat llibertat de vot i el resultat, en la majoria dels casos, està sent un no. Els socialistes, però, s'han abstingut en casos com el de les Corts i Gràcia, en què CiU té prou força per aprovar els plans. El PSC també vota en contra de l'informe que des dels districtes es fa del PAM perquè, apunten, fa referència al primer document i no al negociat. Més enllà de la votació del PAM, Trias tornarà a necessitar socis per aprovar els pressupostos. Un escenari que es dibuixa, si és possible, més complex.

stats