Societat 21/06/2011

Càritas va ajudar durant el 2010 un 11% més de gent que l'any anterior

L'entitat ha invertit més de 2,5 milions d'euros en ajudes per a aliments i habitatge. El perfil dels atesos és molt heterogeni, majoritàriament són famílies d'aquí amb algun membre a l'atur i amb fills

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaCàritas ha hagut d'atendre el 2010 un 11% més de gent que l'any passat, segons la memòria de l'any 2010 presentada aquest matí. Mercè Darnell, cap de Programes Socials i Serveis de l'entitat ha explicat que les ajudes són principalment de tres tipus: les directes, les que serveixen per comprar aliments i les que serveixen per ajudar a pagar l'habitatge, tant de lloguer com de compra, de famílies amb problemes. Càritas ha invertit més de 2,5 milions d'euros en ajudes per a necessitats bàsiques, que es divideixen en 2 milions en ajudes econòmiques i 500.000 euros en aliments per repartir. "La gent que atenem cada vegada està pitjor, ens preocupa que es cronifiqui la pobresa i la dependència" va alertar Darnell.

El perfil de la gent atesa és heterogeni: un 44% són persones adultes, en un 37% dels casos es tracten de famílies amb fills i la majoria, un 36%, són espanyols. Les altres nacionalitats més ateses són els magribins, amb un 26%, i els provinents d'Amèrica Central i del Sud, en un altre 26%. La gran preocupació d'aquestes persones, asseguren des de Càritas, és trobar feina. De fet, un 72% dels atesos en busca i només un 11% de les persones que demanen ajuda a l'entitat té feina.

La gent vol feina

El director de l'entitat, Jordi Roglá, ha confessat que els preocupa "haver de destinar tants diners a temes assistencials en lloc de temes de promoció", perquè, tal com ha dit: "Els nostres usuaris no volen subsidis, volen feina". Per això ha demanat "a totes les forces polítiques, econòmiques i socials un pacte imminent pel foment de l'ocupació". D'altra banda Roglà ha alertat sobre la situació de la gent gran i els nens. Els jubilats, ha dit, "cobren pensions indignes que els situen al llindar de la pobresa, una situació de la qual no sortiran mai". Pel que fa als nens i nenes ha assegurat que "són el col·lectiu que més pateix la crisi, ja que un de cada quatre nens és pobre". Per això, ha dit, "cal actuar de manera immediata per eradicar la pobresa".

D'altra banda, Càritas ha anunciat la posada en marxa, al setembre, del Servei de Mediació en l'Habitatge, un servei que donarà atenció personalitzada i ajudarà les famílies que tenen problemes per pagar el seu habitatge de compra o de lloguer.

stats