Societat 06/06/2012

Càritas s'ha venut patrimoni per valor de dos milions d'euros per fer front a la pobresa

Dues de cada tres de les persones que van atendre durant l'any passat ja rebia ajudes i estan ara en una situació de pobresa més cronificada

Maria Ortega
2 min

BarcelonaDurant el 2011, Càritas va invertir 3,2 milions en ajudes a necessitats bàsiques, 7,2 milions si s'hi sumen les aportacions de Càritas parroquials i arxiprestals, el 30% més que l'any anterior. Quant a persones ateses, a Barcelona, l'increment en relació amb el 2010 és del 2% i, segons ha remarcat avui la cap d'acció social de Sant Feliu, Conxa Marquès, la situació s'ha tornat força més complicada. Marquès ha advertit que la pobresa "s'ha cronificat" i que comença a generar "fractura social", sobretot en els casos de les persones que fa anys que intenten trobar una feina que els permeti sortir de la precarietat. La prolongació de l'atur pot comportar, segons Marquès, problemes familiars i de salut.

El focus d'alerta l'han posat en l'increment de la pobresa infantil. L'índex de menors d'edat atesos se situa en el 35%, cosa que representa un increment del 10% en relació amb el 2010. Per això, Càritas ha anunciat que treballa en un programa pilot per prevenir la pobresa infantil, que s'enforcarà als nens d'entre 0 i 6 anys. També els problemes per mantenir l'habitatge han centrat els esforços de l'ONG. El seu Servei de Mediació en Habitatge ha atès 2.253 persones. El 42% d'aquests casos ha resolt la seva situació de manera òptima en tres mesos.

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha presidit avui la presentació de la memòria anual de Càritas, que també ha avançat les dades dels primers cinc mesos d'aquest any, en què aquesta ONG cristiana constata que la pobresa "es fa més intensa i més extensa". Sistach s'ha referit també a la polèmica sobre l'exempció de l'Església de pagar l'IBI i ha remarcat que el que deixa de pagar l'Església representa "un 5% del que rebria l'administració si totes les institucions exemptes de pagar-lo l'acabessin abonant". Ha alertat que si l'Església ha de pagar l'impost de béns immobles, Càritas se'n veurà ressentida perquè part dels seus recursos van dirigits a aquesta organització.

stats