COOPERACIÓ
Societat 14/10/2011

La policia de Kènia sospita que les cooperants estan retingudes a Somàlia

S'ha trobat un cotxe abandonat prop de la frontera. Els segrestadors haurien pogut canviar de vehicle per fugir de Kènia. Les autoritats busquen el grup armat amb patrulles de terra i un helicòpter

Ara
3 min

BarcelonaLa policia de Kènia sospita que les dues cooperants de Metges Sense Fronteres segrestades dijous al camp de refugiats de Daadab han estat traslladades pels seus captors a Somàlia. "Tot apunta que ja estan a l'altre costat de la frontera", ha indicat aquest divendres a AFP el cap regional de la policia keniana, Leo Nyongesa.

Una de les segrestades és la catalana Mone Serra, de 37 anys, veïna de Palafrugell. L'altra noia és madrilenya, però encara no s'ha fet pública la seva identitat. Les dues cooperants viatjaven en un comboi de dos vehicles 4x4 que va ser assaltat per un grup armat. Un dels cotxes va poder fugir, però el conductor del segon va resultar ferit de bala i uns homes armats amb Kalàixnikov -segons testimonis presencials- se'n van endur les dues dones a punta de pistola.

Els responsables de seguretat de Nairobi expliquen que han continuat l'operació de recerca al matí, amb patrulles per terra i un helicòpter: "No les hem trobades, però seguim buscant", ha explicat Nyongesa. Des de dins del país arriben informacions de forts enfrontaments entre milícies d'Al-Xabab, un grup islamista radical vinculat a Al-Qaida, i altres faccions rivals.

L'alt comissionat de l'ONU per als refugiats, Antonio Guterres, ha revelat que els agents han localitzat un vehicle abandonat: "La policia keniana ha reaccionat molt ràpidament", ha afegit. "Van mobilitzar no només les forces locals sinó també dos helicòpters. El cotxe s'ha pogut recuperar, però encara no s'han localitzat les dues col·legues", ha apuntat.

Tot i que el govern kenià acusa les milícies radicals d'Al-Xabab, que controlen bona part de Somàlia i l'any passat van expulsar les ONG del país, un dels caps de l'organització ho ha negat.

A uns 100 km de la frontera

L'atac va passar en el camp de refugiats d'Ifo, a uns 100 km de la frontera keniana amb Somàlia, on Metges Sense Fronteres treballa per pal·liar l'emergència de la catàstrofe humanitària més greu del continent. La directora d'operacions de MSF, Raquel Ayora, va explicar que, en el moment de l'incident, al camp de refugiats hi havia 8 cooperants internacionals i 60 kenians. L'organització hi té un hospital d'atenció primària on atenen l'allau de refugiats somalis que des de fa mesos fugen de la fam i la violència que assola el seu país.

Ifo està situat dins el complex de Daadab. Amb mig milió de persones, Daadab és el camp de refugiats més gran del món i acull des de fa dècades gent que fuig de la violènica a Somàlia. Aquest any la situació s'ha agreujat per la crisi alimentària a la Banya d'Àfrica. L'arribada massiva de refugiats des de la passada primavera ha desbordat la capacitat de les ONG i també la empitjorat encara més les ja precàries condicions de seguretat als camps. El de dijous és el quart segrest contra estrangers que s'ha produit a Kènia aquest any.

El cap de la policia regional, Leo Nyongesa, va ser el primer de confirmar ahir el segrest i explicar que tan bon punt es va tenir notícia de l'atac "es va tancar la frontera amb Somàlia i es van utilitzar helicòpters militars" per intentar localitzar les dues dones. Al-Xabab va negar que hi hagués cap vinculació amb el segrest. Tot i això, diversos analistes consideren que l'escalada de segrestos que s'ha registrat recentment a Somàlia i Kènia correspon a una nova estratègia d'aquesta milícia, assetjada per les tropes de la Unió Africana desplegades a la regió i per l'exèrcit del fràgil govern de transició somali.

Des del ministeri d'Exteriors i l'ambaixada espanyola a Nairobi s'insistia ahir que l'objectiu era "assegurar la integritat física" de les dues dones i "aconseguir el seu alliberament".

La Generalitat no té més informació

Aquest matí el director general de Cooperació de la Generalitat, Carles Llorens, s'ha mostrat prudent arran del segrest de les dues cooperants. En una entrevista a El món a RAC1, Llorens ha dit que el Govern està en contacte amb el govern espanyol i amb les autoritats de Kènia, però ha assegurat que "no hi ha novetats" al voltant del cas. Llorens ha demanat prudència i ha dit que "no podem especular". Més tard, Llorens també ha confirmat que el president de la Generalitat està molt al corrent de la situació i que "s'ha posat en contacte diverses vegades amb Madrid".

Palafrugell

A Catalunya Ràdio, l'alcalde de Palafrgugell, ha confirmat que s'ha "suspès el ple extraordinari de suport" perquè el dia d'avui "és molt important" i s'ha d'evitar donar als segrestadors "la notorietat que volen aconseguir". Juli Fernández ha confirmat que dilluns sí que es farà "un acte de suport".

stats