Societat 17/03/2013

Els castellers de Sabadell pugen al carro

Tot i la pluja, han sumat el seu primer castell de vuit pisos d'aquesta temporada en una jornada que també ha portat sort als castellers de Barcelona, que han estrenat el dos de set

Efren Garcia
3 min

Sabadell P { margin-bottom: 0.21cm; } Malgrat la pluja que ha esquitxat Catalunya aquí i allà, les colles castelleres han resolt amb bona nota el primer cap de setmana multitudinari del calendari. Els castellers de Sabadell han fet un pas endavant i han sumat el seu primer castell de vuit pisos de l'any, el quatre de vuit, mentre que els castellers de Barcelona han tornat a posar la directa. Els barcelonins han estrenat el dos de set i s'han convertit en la primera colla a completar la clàssica de castells de vuit enguany.

Al marge de l'activitat tècnica, el cap de setmana ha estat també marcat per grans notícies al voltant del fet casteller. L'elecció de la nova junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l'estrena del documental 'Dahi Handi' completen un menú molt atapeït.

Dues colles ja alcen castells de vuit pisos

Els Castellers de Sabadell han fet els deures en convertir-se en la segona colla que descarrega castells de vuit pisos enguany. Sota cobert per culpa de la pluja, els de la camisa verda han estrenat un quatre de vuit, l'anomenat "carro gros", que ha mostrat el domini i la convicció de la colla del Vallès Occidental. Els han acompanyat els Castellers de Terrassa i els Xics de Granollers, que, sense forçar la màquina, han completat els dos castells bàsics de set i el quatre amb el pilar.

Els diables vermells són barcelonins

Els Castellers de Barcelona segueixen creixent a marxes forçades. Van estrenar l'any a la plaça de Sant Jaume en descarregar el primer quatre de vuit de la temporada en el marc de la diada de Santa Eulàlia. Van aprofitar la visita a la ciutat veïna de Badalona per afegir el tres de vuit més matiner al seu historial en la segona cita del calendari. Avui han coronat un gran inici d'any en estrenar el dos de set i completar així la primera clàssica de la temporada. Els han acompanyat els Sagals d'Osona, que han alçat castells de la gamma alta de set, i uns castellers d'Esparreguera que comencen l'any amb bon peu s'han ficat el tercer castell de set pisos al sarró.

Primer castell dels Vailets de l’Empordà

Encara amb la camisa blanca prèvia a l’estrena de la colla, els Vailets de l'Empordà han descarregat el primer castell de sis pisos de la seva història. L'estructura triada ha estat el tres de sis que han alçat al Santuari de la Mare de Déu del Mont. La colla ha aprofitat l'ocasió per descarregar també dos pilars de quatre i dues estructures de cinc pisos. La dels Vailets de l'Empordà és una de les quatre colles que mantenen converses amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per ser considerades com a colla en formació, una consideració que ja reben quatre formacions en gestació.

Les colles amb el dret a decidir

El Vendrell va acollir dissabte l'assemblea ordinària de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La trobada va suposar tres grans notícies per al món dels castells. Les colles van triar per unanimitat la nova composició de la junta de l'ens que agrupa la pràctica totalitat de formacions castelleres. La nova junta serà presidida per Alfons Gonzàlez, professor de Dret Internacional Públic a la Universitat Rovira i Virgili i membre dels Nens del Vendrell. Les colles van aprovar per majoria l'adhesió a la declaració de sobirania i dret a decidir aprovada al Parlament i va imposar l'obligatorietat de l'ús del casc als membres del pom de dalt de les formacions universitàries.

Castells amb perfum de l'Índia

Castellers i govindes tornen a compartir protagonisme a la pantalla petita. Els castellers de Vilafranca van estrenar divendres el documental 'Dahi Handi' dirigit pel productor Pep Puig. El film narra, sense pretensions, el viatge que 175 membres de la colla vilafranquina van emprendre l'agost de 2011 per participar en la festa del Jammashtami. Pep Puig ha sabut sintetitzar deu hores de rodatge, sense veus en off ni entrevistes. 'Dahi Handi' trasllada l'espectador al bell mig d'una cultura tant llunyana, i a l'hora tan propera a la tradició catalana, com ho és l'art d’alçar torres humanes. La cirereta del pastís la va posar 'El viatge de Shalka', un curtmetratge exquisit basat en el conte de Dolors Rovira i Anna Mongay.

stats