INVESTIGACIÓ
Societat 10/07/2012

Catalunya s'endú el 30% dels ajuts en recerca de la UE a l'Estat

Sònia Sánchez
2 min
La comissària de Recerca, Màire Geoghegan-Quinn, va presentar ahir la nova convocatòria d'ajuts.

BARCELONA.La Unió Europea augmenta any rere any la seva inversió en projectes de recerca. I admet que les peticions de subvenció als seus programes deixen veure cada cop més l'efecte de les retallades dels governs estatals i subestatals en aquest àmbit. "La composició geogràfica de la gent que ens demana subvencions està canviant i cada any ho veus: retallades a Hongria? Més grups hongaresos", explicava ahir a Barcelona la coordinadora de comunicació de l'àrea de recerca europea, Josefina Enfedaque.

Presentava l'última convocatòria anual del setè programa marc de recerca de la UE, que el 2013 destinarà 8.100 milions d'euros a subvencionar projectes de recerca, mil milions més que l'any anterior.

Des que el programa marc es va iniciar, l'any 2007, Catalunya ha rebut 529 milions, un 29% del total aconseguit per l'Estat espanyol i un 2% del total europeu. Les empreses, universitats i centres d'investigació catalans s'acullen de manera creixent al programa europeu, del qual van rebre 146 milions el 2011, un 16,8% més que l'any anterior. La majoria de les investigacions catalanes subvencionades són de biomedicina i de tecnologies de la informació, tot i que també destaquen les de manufactura i química.

La convocatòria per a l'any vinent posarà "especial atenció en les petites i mitjanes empreses" amb "suport a l'explotació dels resultats de la recerca en forma de productes o serveis", va apuntar Enfedaque. La UE calcula que els 8.100 milions invertits el 2013 poden generar fins a 210.000 llocs de treball a curt i mitjà termini, i aportar 75.000 milions al PIB europeu en 15 anys.

La convocatòria del 2013 serà l'última abans de donar pas a l'Horitzó 2020, el nou pla de treball que a partir del 2014 centrarà els esforços en els principals reptes europeus: oceans, aigua, primeres matèries, ciutats intel·ligents, serveis públics, energies segures, cervell i resistència del cos als antibacteris. Unes temàtiques que ja seran les prioritàries en el programa marc del 2013.

stats