Societat 29/11/2011

Catalunya defensa a Durban el paper de les regions

Mònica L. Ferrado
2 min
Sessió inaugural de la dissetena cimera del clima a Durban.

Tot i que amb poques expectatives d'obtenir grans solucions, ahir va començar la cimera del clima a Durban. Els grans emissors ja han dit que no volen renovar un Protocol de Kyoto amb quotes globals. Els avenços més importants s'esperen en la concreció d'un fons verd perquè els països més rics ajudin els pobres a implantar tecnologies netes. Els implicats, però, volen aconseguir a Durban que els ajuts també es destinin a mitigar els efectes del canvi climàtic que ja pateixen, com les inundacions, les sequeres i l'augment del nivell del mar.

Davant la dificultat que els països grans es posin d'acord, Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient de la Generalitat, que viatjarà a Durban demà, diu que es defensarà un pes important dels governs regionals i locals en la lluita contra el canvi climàtic. "Tenim més capacitat per actuar, una eina més fàcil per gestionar", diu.

Es tracta de trobar opcions per tirar endavant mesures durant la que alguns ja qualifiquen com a dècada perduda. Si tots els països accedissin a elaborar el seu full de ruta, no el presentarien fins al 2015 i, tenint en compte els tràmits burocràtics, no s'implementarien fins al voltant del 2020. Només volen signar una renovació del Protocol de Kyoto, i amb condicions, la UE, Nova Zelanda, Austràlia, Noruega i Suïssa. Serveix de poc si no presenten el seu full de ruta la Xina i els Estats Units, els principals emissors de CO, i Rússia, el Japó i el Canadà, que ja han dit que no volen estar subjectes a obligacions.

D'altra banda, Llebot ha anunciat que la Generalitat recorrerà el reial decret sobre el fons de carboni que el govern espanyol va aprovar a l'octubre. El decret estipula que el govern central rebrà i gestionarà la totalitat dels diners que recollirà la UE de les empreses que comprin drets d'emissions a partir del 2013. El govern català creu que ha de rebre l'equivalent al que gastin les empreses catalanes en la compra de drets.

stats