Societat 12/08/2012

La Generalitat denuncia que el govern espanyol vol que la sanitat deixi de ser universal

El director general d'Immigració diu a Catalunya Ràdio que deixar sense targeta sanitària els sensepapers "és una certa cortina de fum"

Efe
2 min

BarcelonaEl director general d'Immigració, Xavier Bosch, ha reiterat avui que Catalunya seguirà prestant assistència sanitària gratuïta a tots immigrants, tinguin o no els papers en regla. El govern espanyol ultima una reforma que preveu que els estrangers que es trobin a Espanya i no cotitzin a la Seguretat Social hauran de pagar una quota mensual si volen tenir una cobertura completa en el Sistema Nacional de Salut, i la Generalitat ja ha manifestat que no pensa complir aquest decret i que continuarà atenent els immigrants irregulars com fins ara.

"El tema de la immigració irregular és una certa cortina de fum, el que planteja el govern espanyol és un canvi de model. Vol que la sanitat deixi de ser un dret universal, com els serveis socials o l'educació, per convertir-se en un dret només per a persones que cotitzen", ha explicat Xavier Bosch en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Hi ha una retallada de drets que des de Catalunya no acceptem, i la nostra voluntat és continuar atenent tothom sempre", ha subratllat.

Bosch ha recordat que la immigració irregular ha baixat "moltíssim" els últims anys a l'Estat i que actualment tan sols l'1,5% dels estrangers no tenen els papers en regla, fet que suposa aproximadament unes 70.000 persones. A més, es tracta principalment de persones joves que "no necessiten anar al metge" i que, per la seva situació, tampoc no tenen tendència a recórrer als serveis sanitaris. Per tant, ha afirmat Bosch, l'estalvi que pot suposar la limitació de l'atenció sanitària és "molt poc" comparat amb el gran perjudici social que comportarà, ja que accentuarà encara més la "marginalitat" de col·lectiu d'immigrants en situació irregular, i això, ha incidit, és "inacceptable".

El responsable d'Immigració de la Generalitat ha criticat també que existeix "certa perversitat" en el discurs del govern espanyol en aquest assumpte, ja que el barreja amb el vedat al turisme sanitari per justificar la mesura. Bosch s'ha mostrat a favor de "combatre" l'anomenat turisme sanitari i que el país pugui cobrar a aquestes persones pels serveis rebuts, encara que ha recalcat que és "injustificable" ficar en el mateix sac els immigrants que han vingut a treballar i a guanyar-se la vida. La Generalitat ha expressat també el seu suport als metges que han manifestat la intenció d'acollir-se a l'objecció de consciència per seguir atenent els immigrants irregulars que tinguin de pacients.

stats