Societat 20/08/2011

Catalunya i l l'Índia, agermanades pels castells

Efren Garcia
2 min
Una de les torres humanes que els Govindes de Bombai alcen per commemorar l'aniversari de Krishna.

Les cultures catalana i índia s'agermanaran durant una setmana gràcies a la tradició d'enlairar torres humanes. Els castells catalans i les construccions dels govindes de Bombai -nom amb què es coneixen els seus castellers- tenen moltes similituds tècniques i culturals que han despertat l'interès comú per forjar aquest històric intercanvi. Els Castellers de Vilafranca participaran dilluns en les celebracions de la festa del Janmaashtami, l'únic dia de l'any en què els indis alcen les torres humanes.

Així com els castells catalans van néixer lligats a un ball religiós en què es representaven els passos de la Passió de Crist, les torres humanes índies tindrien els seus antecedents en la celebració del naixement de Krishna. La festa de Janmaashtami se celebra un sol cop cada any, en una data que varia segons el calendari gregorià. Durant tot el dia, prop de set-centes formacions -anomenades govindes pathaks - es desplacen per les diferents places de Bombai per alçar les seves millors construccions.

Handi, el premi casteller

Diu la tradició que el jove Krishna, vuitena encarnació del déu Vishnu, era un nen molt entremaliat a qui agradava molt la mantega de llet i el mató. Els vilatans van decidir evitar que Krishna els prengués aquestes delícies col·locant-les en unes olles, anomenades handi , penjades de cordes al mig del carrer, però l'infant va reunir als seus amics per formar piràmides que els permetien obtenir el botí. Durant la festivitat de Jahnmaashtami, més de quatre mil olles de terrissa es reparteixen pels carrers de Bombai generant una autèntica competició per aconseguir les delícies però també els diners que s'hi col·loquen dins. Els govindes alcen els seus castells sota les olles i el membre més petit del grup escala fins al capdamunt intentant trencar el handi per aconseguir així el premi.

Les negociacions en detall

Els primers contactes entre castellers i govindes es van establir el 2006 quan una petita expedició catalana es va desplaçar a l'Índia per enregistrar el documental Castells al món del director Agustí Coromines. El novembre del mateix any, dotze govindes de diferents grups van tornar-los la visita i van fer una gira per diferents places catalanes. Durant el mes d'agost del 2010, quinze Castellers de Vilafranca ja van participar en la festa de Jahnmaashtami fent diversos pilars de cinc i establint els llaços necessaris per desplaçar un nombre més gran de castellers. Les últimes negociacions van tenir lloc a Vilafranca, on els responsables de l'organització van poder viure una de les millors diades castelleres de la història.

A banda de les actuacions, durant la seva estada a l'Índia, els Castellers de Vilafranca realitzaran diversos assajos destinats a preparar la jornada castellera de Sant Fèlix però també aprofitaran el viatge per familiaritzar-se amb la feina de l'ONG catalana Sonrisas de Bombai. Els castellers faran una parada al camí per conèixer de prop el projecte que l'ONG du a terme a l'escola Yashodhan, situada en un dels barris de barraques al nord de Bombai.

stats