METEOROLOGIA
Societat 07/09/2012

Catalunya registra l’agost més càlid des del 2003

La temperatura mitjana de l’agost ha estat gairebé tres graus per damunt del que seria habitual

Manel Cascante
2 min

BarcelonaEl setembre ha començat amb un temps més canviant i agradable. Tot i que aquests dies puguem respirar, encara és ben present que l’agost ha estat un mes pesat, i de mal passar, a pràcticament tot el territori. La calor ha estat intensa i persistent, i s’ha mantingut la sequera.

Al llarg de l’agost hem patit dues onades de calor. La primera va ser breu però intensa, i es van registrar màximes de més de 40 graus a molts indrets de l’oest de Catalunya. La segona onada de calor no va portar temperatures tan extremes, però va ser molt més llarga. Va durar tota una setmana.

Els registres climàtics ho corroboren. Segons les dades de l’Observatori Fabra de Barcelona –actiu des del 1914–, la temperatura mitjana de l’agost ha estat gairebé tres graus per damunt del que seria habitual. Ha estat el cinquè agost més càlid des del seu inici.

Segons les estacions del Servei de Meteorologia de Catalunya, aquest agost ha estat el més càlid des de l’agost del 2003, i també, el juliol d'enguany el més calorós des del 2006. La pluja ha estat en general escassa i s’ha concentrat en uns quants dies de principi i final del mes. Tot i això, en algunes localitats ha acabat plovent el que tocaria gràcies a les tempestes. Això ha passat al Pirineu de Girona, a l’extrem nord de Barcelona i a punts del Prelitoral central i de la plana de Lleida.

La pluja no ha arribat a temps per pal·liar els efectes de la sequera: s’han assecat rouredes de l’interior del país, i algunes fagedes, com la de Gresolet, també han perdut fullatge.

Tot i que els models estacionals no marquen un setembre gaire humit, cal ser optimistes, ja que a curt i mitjà termini s’entreveuen ruixats en alguns indrets de Catalunya.

stats