SOCIETAT
Societat 23/03/2012

Catalunya activa un servei de suport a víctimes de trànsit pioner a Espanya

El conseller d'Interior, Felip Puig, destaca que aquest sistema no té vocació d'atendre casos urgents d'actuació després d'un accident, sinó d'acompanyar víctimes i familiars després del sinistre

Efe
3 min

BarcelonaEl departament d'Interior posarà en marxa dilluns que ve dia 26 el Servei d'Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT), un sistema de suport i acompanyament pioner a Espanya, que proporcionarà assessorament jurídic i legal i orientació psicològica, sanitària i social.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha destacat avui que aquest sistema no té vocació d'atendre casos urgents d'actuació després d'un accident, sinó d'acompanyar víctimes i familiars després del sinistre, i és una mostra de la seva intenció que les polítiques de seguretat a Catalunya es basin també en la reparació i no només en la prevenció i la reacció.

Puig ha afegit que, amb aquest servei d'acompanyament, l'administració cobreix un dèficit contret històricament amb les víctimes de trànsit, ja que estima que tradicionalment s'ha "abusat" del seu dolor en les campanyes de sensibilització contra els accidents.

A partir de dilluns que ve, les víctimes dels accidents de trànsit i les seves famílies rebran atenció individualitzada –a través del telèfon, d'un web o en entrevistes personalitzades– per part d'un equip integrat per educadors socials i psicòlegs.

En concret, els afectats per accidents de trànsit que necessitin orientació podran trucar al telèfon gratuït 900 100 268 –en horari d'oficina–, accedir al web 'victimestransit.gencat.cat' o sol·licitar una entrevista per rebre l'atenció en persona.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, ha revelat que l'equip que s'encarregarà de prestar el suport als usuaris ha acudit en els últims mesos a les reunions que les associacions de víctimes de trànsit convoquen amb víctimes d'accidents, per tenir més perspectiva.

El nou sistema, pioner a Espanya, guiarà les víctimes del trànsit i les seves famílies en un ampli ventall d'àrees, per cobrir les necessitats jurídiques i legals i d'orientació psicològica, sanitària i social de les víctimes.

D'aquesta forma, a l'àrea jurídica i legal s'orientarà els usuaris perquè coneguin aspectes relacionats amb la responsabilitat penal i civil i les gestions que s'han de dur a terme per fer les reclamacions derivades del sinistre.

A més de prestar suport psicològic, sanitari i social, el nou sistema també orientarà les víctimes sobre les ajudes que presten les administracions, com per exemple per poder adaptar l'habitatge en casos de mobilitat reduïda.

Puig ha afirmat que el sistema s'anirà enriquint amb el pas del temps, ja que s'aniran adaptant a les necessitats de les persones que facin ús del servei.

Un dels aspectes que Aregio més ha subratllat del sistema és que els psicòlegs es podran desplaçar fins i tot als domicilis particulars de les víctimes, ja que la seva intenció és estar al més a prop possible de les persones que necessitin el servei.

A més, aquests contactes individualitzats es duran a terme també a les seus territorials del Servei Català de Trànsit o a qualsevol de les oficines del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), que és l'empresa adjudicatària del servei.

Puig ha destacat que el seu objectiu és que aquest servei cada vegada l'hagin d'utilitzar menys persones, com a reflex d'un descens de la sinistralitat viària.

Precisament, el conseller ha advertit que en el que va d'any la mortalitat a les carreteres catalanes ha repuntat al voltant d'un 25%, motiu pel qual ha demanat als conductors que no abaixin la guàrdia i extremin la precaució, ja que la majoria de sinistres tenen com a origen el factor humà. Efe.

stats