TERRITORI
Societat 18/02/2012

Catalunya vista des de l'espai

Lara Bonilla
2 min
Catalunya vista des del'espai

BARCELONA.Quina empremta deixen els incendis forestals? Quant ha retrocedit el delta de l'Ebre? Com era el litoral de l'àrea metropolitana de Barcelona fa 40 anys? Des d'ahir tots aquests canvis que sovint passen desapercebuts a l'ull humà es poden observar al Servidor d'Imatges de Satèl·lit de Catalunya, el SatCat, un banc històric d'imatges del territori català preses pels satèl·lits nord-americans Landsat des de l'any 1972 fins a l'actualitat.

Es tracta d'una iniciativa pionera que han desenvolupat professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Les imatges han estat preses amb diferents longituds d'ona electromagnètica i permeten comprovar la presència d'aigua, neu, vegetació, conreus i infraestructures. És una eina útil tant per als investigadors com per a administracions i empreses privades, que podran observar "com creixen ciutats i pobles o els canvis dels boscos", afirma Xavier Pons, catedràtic de geografia de la UAB i coordinador del Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (Grumets), que ha dissenyat i elaborat el SatCat. "Es poden extreure conclusions i fer previsions, per exemple, de reserves d'aigua. Té una importància socioeconòmica de primer ordre", destaca. També té interès educatiu, tal com afegeix Pons: "Ajudarà les escoles i les universitats a entendre grans temes relacionats amb el paisatge i la història del territori".

Evolució del paisatge català

L'interès del projecte també rau en el fet que és accessible no només per a investigadors sinó també per al públic en general, que pot accedir de manera gratuïta a través d'internet (http://opengis.uab.cat/wms/satcat/index.htm) a gairebé 1.200 fotografies per satèl·lit i observar així els canvis lents viscuts en el paisatge de Catalunya, ja sigui a les zones dels deltes, als boscos cremats, als cursos dels rius o al voltant de les grans ciutats. El SatCat proporciona imatges històriques i recents que faciliten la comparació i permeten veure l'evolució d'una mateixa zona com si fos una pel·lícula.

Entre els canvis més significatius cal destacar la possibilitat de veure la dinàmica del delta de l'Ebre, que ha retrocedit 700 metres els últims anys, o la del delta del Llobregat, amb l'aparició de la tercera pista de l'aeroport, el desviament del riu o l'ampliació del port.

Segons Pons, el projecte és "singular" i pioner, ja que no hi ha cap territori que tingui ben classificat un banc d'imatges tan important i en una sèrie cronològica tan llarga i en obert. "Ha estat una feinada", reconeix.

Una feina de deu anys

De fet, la iniciativa neix de la voluntat dels investigadors de Grumets, que durant els últims deu anys han estat ordenant i carregant al servidor totes les imatges del territori català provinents del satèl·lit Landsat, el més important del món per observar la Terra a escala detallada. Les imatges han estat preses durant 40 anys, dos cops al mes, aproximadament.

Fa quatre anys es van liberalitzar les imatges, i el 2011 la Unió Europea també va liberalitzar les que tenia en propietat, fet que va permetre al grup de treball engreixar el fons de fotografies del servidor. Fins llavors s'havien de pagar a un preu d'entre 300 i 5.000 dòlars.

Les imatges, que es poden descarregar, es poden veure tant en color natural com en fals color, el que utilitzen els investigadors perquè s'hi aprecien més detalls que en una fotografia convencional.

stats