GASTRONOMIA
Societat 02/06/2015

El Celler de Can Roca torna a ser el número 1 mundial

Albert Adrià, del restaurant barceloní Tickets, s’endú el premi al millor pastisser del 2015

Trinitat Gilbert
5 min
DE NOU AL CIM Els germans Roca rebent  el títol de millor restaurant del món ahir a Londres.

Barcelona“Sou molt generosos”. Aquestes van ser les primeres paraules, en anglès, que va pronunciar ahir a Londres el sommelier Josep Roca, minuts després d’anunciar-se que El Celler de Can Roca recuperava la primera posició al rànquing dels 50 millors restaurants del món, que cada any fa públic la revista anglesa Restaurant. El local gironí superava així el danès Noma, que l’any passat va encapçalar el rànquing i va relegar El Celler de Can Roca a la segona posició. “És un èxit per a nosaltres i també per a la nostra família, per a les nostres dones i fills, a qui volem agrair la paciència que tenen. També a l’equip, que segurament és el millor del món”, va expressar durant el discurs de l’entrega del premi Josep Roca. El sommelier, que va pujar a l’escenari acompanyat dels seus germans Joan i Jordi Roca, va tancar el seu discurs amb un crit d’“Amunt Girona!”

El vencedor de l’any passat, el Noma, que dirigeix el xef René Redzepi a Copenhagen, va quedar ahir tercer, superat pel restaurant Osteria Francescana, de Massimo Bottura, a Mòdena (Itàlia).

El triomf d’Albert Adrià

Per primera vegada va entrar a la llista dels 50 millors -en 42a posició- el català Tickets Bar, regentat per Albert Adrià, germà de Ferran Adrià. El xef del restaurant barceloní, a més, va endur-se el premi al millor pastisser 2015. L’any passat aquest guardó se’l va endur un altre català: el petit dels germans Roca, Jordi Roca. Albert Adrià, del Tickets Bar, que tant va aportar també al restaurant El Bulli, del seu germà, Ferran Adrià, confessava a l’ARA, minuts després de rebre el premi a Londres, que se sentia molt feliç: “El Tickets només té quatre anys i el recorregut que ha fet en aquest temps ha sigut molt bo”.

Al matí, en roda de premsa a l’Hotel Mandarin de Londres, els tres germans Roca, per la seva banda, havien fet balanç de la feina feta des que l’any passat The World’s 50 Best Restaurants 2014 considerés que eren el segon millor restaurant del món. “Veníem tranquils, sabent que la feina estava feta i que el restaurant segueix al màxim nivell”, va explicar Joan Roca.

El Joan, el Josep i el Jordi Roca van aprofitar l’estada a Londres per presentar el seu últim projecte, La Masia, una aposta per “la revolució emocional”. Segons va explicar Joan Roca, La Masia serà un “espai de creativitat, de diàleg multidisciplinari per seguir innovant”. I va afegir: “Ens permet seguir compromesos amb el que més ens agrada, que és cuinar i ser creatius”. Segons el xef català, centrar-se en l’aspecte emocional de la gastronomia és la tendència de futur: “Hem passat d’una revolució tecnològica, en què tots estàvem preocupats per les eines i les màquines, a una revolució dels productes, i ara és el pas de la revolució de les emocions”, va indicar Roca. Segons ell, es tracta “de donar importància a l’equip, a la gent, a la relació amb el client, a les coses intangibles però importants que fan que l’experiència gastronòmica sigui especial en un restaurant”.

Així han treballat per guanyar

Segons explica a l’ARA Joan Roca, el restaurant va iniciar una nova via d’expansió amb la gira gastronòmica que van fer l’agost passat pels Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Perú, i que consideren que és una iniciativa inèdita. Aquest agost El Celler de Can Roca tornarà a tancar les portes per obrir-ne en versió pop-up (efímera)per Turquia, l’Argentina i els Estats Units (Miami i Houston). Totes les ciutats per on viatjaran a l’estiu ja les han visitat prèviament per estudiar-ne la cuina i els aliments amb què treballaran. Després, a la tornada, els menús incorporen alguns dels plats. Actualment al menú Festival d’El Celler de Can Roca una de les postres que hi ha, el Sospiro limiño, és una adaptació d’unes postres que van fer durant la gira. “Està fet amb llima, llet muntada i el licor peruà, el pisco ”, explica el pastisser Jordi Roca. En la gira de l’any passat, durant cinc setmanes van arribar a crear fins a 60 plats nous. “Ho vam fer i hi tornem aquest any perquè forma part del nostre atreviment, inconformisme i il·lusió per conèixer noves tradicions culinàries”, afirma Josep Roca.

Un altre dels projectes que tenen entre mans els tres germans és el que han batejat com a Terra Animada, mitjançant el qual en un any han investigat 2.800 plantes dels voltants d’El Celler, a 80 quilòmetres quadrats a la rodona. 300 d’aquestes plantes ja són a cuina, i 30 són presents als plats diàriament. En el projecte hi treballa el biòleg Evarist March, i ara hi han incorporat un alquimista, un enginyer agrònom i un enòleg, Joan Carbó, que fa extracció de les plantes per convertir-les en aiguardents i licors. “La cultura de l’aiguardent està perduda i el nostre desig és que entri a la cuina. Per a nosaltres comporta els valors pels quals apostem, que són artesania i el concepte mediterrani de l’alcohol, que és el de la conversa, el del consum lent i pausat amb amics i amb menjar”. Ahir al matí, abans que se sabés el veredicte de la revista Restaurant, es donava la circumstància que Jordi Roca era l’únic que sabia que no podia tornar a ser el millor pastisser del món, una disciplina que va ser inventada com a premi l’any passat, perquè els estatuts del The World’s 50 Best Restaurants indiquen que els guanyadors pastissers no poden ser-ho per segona vegada.

La llista The World’s 50 Best Restaurants s’elabora a partir de les valoracions d’un jurat format per cuiners, periodistes, gurmets i restauradors, que no cobren per aquesta tasca i que visiten els restaurants per fer-ne les valoracions. El jurat ha de fer set votacions en total de restaurants, quatre dels quals han d’estar situats a la zona on viuen, i tres, a la resta del món.

La d’aquesta nit haurà sigut, de moment, l’última gala que la revista Restaurant celebri a Londres per donar a conèixer el rànquing dels 50 millors restaurants del món. La prestigiosa cerimònia viatjarà l’any vinent a Nova York, seguint la voluntat dels organitzadors de fer més “global” aquest esdeveniment gastronòmic i també mediàtic.

Els millors a Europa

A principis del mes de maig, finalment, es va fer pública la 4a edició del rànquing nord-americà dels 100 millors restaurants d’Europa impulsat per la web Opinionated About Dining (OAD). En primera posició se situava el cuiner basc Iñaki Azurmendi; en la cinquena, Quique Dacosta; en la 20a posició, Carme Ruscalleda, del restaurant Sant Pau; en el 24ena, els germans Roca d’El Celler de Can Roca, i en la 34ena, el Tickets Bar, d’Albert Adrià. “La llista de l’OAD és feta per apassionats per la cuina, amb paladars exigents i té precisió estadística i transparència”, declarava Steve Plotcniki, l’impulsor del rànquing en la presentació que es va fer al Tickets Bar de Barcelona.

stats