Prostitució
Societat 21/03/2012

CiU i PP canvien l'ordenança cívica i acorden més mà dura contra la prostitució als carrers de Barcelona

La Guàrdia Urbana deixarà d'advertir prostitutes i clients i els multarà directament. La resta de partits s'hi oposen i diuen que si es vol prohibir la prostitució, s'ha de canviar la llei

Maria Ortega
2 min
Prostitutes al barri del Raval de Barcelona

BarcelonaCiU ha donat suport al PP per prohibir sense matisos la prostitució als carrers de Barcelona. La comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat amb els vots favorables de CiU i el PP una proposta dels populars per modificar l'ordenança cívica i prohibir la prostitució als carrers de la ciutat.

En concret, el text modificarà dos articles de l'ordenança cívica que fan referència a aquesta activitat. D'una banda, el 39.1, que tolera la pràctica de la prostitució sempre que no sigui incompatible amb la resta d'activitat al carrer afectat, i de l'altra, el 40.1, que obliga la Guàrdia Urbana a advertir tant les prostitutes com els clients que estan incomplint la normativa abans de multar-los. El nou text eliminarà aquest avís i procedirà directament a sancionar els infractors.

"Volem que la Guàrdia Urbana sigui més efectiva per multar els clients", ha dit el primer tinent d'alcalde de CiU, Joaquim Forn, reiterant una idea que l'alcalde Xavier Trias ha posat sobre la taula en més d'una ocasió.

Des de l'oposició, la regidora del PSC Assumpta Escarp considera que la nova normativa només amagarà el problema, però no el resoldrà, mentre que des d'ICV-EUiA alerten que prohibir la prostitució comportarà "més marginalitat". Aquests dos partits i Unitat per Barcelona recorden, a més, que l'ordenança no està pensada per prohibir res, sinó per organitzar l'espai públic. La regidora d'ICV-EUiA també ha fet referència a un document intern de la direcció de prevenció i seguretat que desaconsella a l'equip de govern que introdueixi aquestes modificacions a l'ordenança de civisme i ha advertit que la prohibició "augmentarà la vulnerabilitat" de les prostitutes. En una línia similar, Joan Laporta, d'Unitat per Barcelona, ha remarcat que farà incrementar el nombre de prostíbuls i ha recordat al PP que pot aplicar un canvi en aquesta línia al conjunt de l'Estat: "No volem que Barcelona sigui la ciutat de les prohibicions", ha conclòs.

Forn ha defensat l'ordenança cívica, però ha remarcat que "no és com la Constitució" i que s'hi poden introduir canvis. A més, ha acceptat que cal un marc de regulació superior i que cal tractar aquest tema amb el conseller d'interior, Felip Puig.

Després de la votació s'obrirà un període d'al·legacions. La norma podria entrar en vigor durant el mes de maig.

stats