BENESTAR SOCIAL
Societat 05/07/2012

El govern espanyol rebaixarà per decret les ajudes a la dependència

Ara
2 min
Una persona gran llegint al passeig de Sant Joan de Barcelona.

BARCELONA.Després d'aplicar canvis en el copagament farmacèutic -que va entrar en vigor diumenge passat-, el ministeri de Sanitat i Serveis Socials prepara modificacions en les ajudes a la dependència, que es posaran sobre la taula en el pròxim consell interterritorial programat per al 10 de juliol. El govern espanyol ultima un decret que comportarà una rebaixa en les ajudes a la dependència. L'executiu de Mariano Rajoy ja ha fet arribar a les comunitats autònomes un esborrany de la reforma de la llei de la dependència, que implicarà una rebaixa en les ajudes econòmiques als cuidadors familiars -una prestació que s'ha convertit en majoritària en el desplegament de la llei-, així com un increment del copagament en alguns serveis. El govern estatal ja havia congelat amb anterioritat l'aportació als dependents moderats davant la dificultat de fer-hi front.

La renda i el patrimoni determinaran el copagament en matèria de dependència. Fins ara només computava la pensió. En el capítol de patrimoni, a partir d'ara també computarà l'habitatge quan el dependent sigui beneficiari d'una ajuda de plaça de residència o una prestació econòmica vinculada a aquest servei, en el cas que en el domicili familiar no hi resideixin altres persones. Els usuaris comprovaran que també augmenta el copagament en la prestació de servei a domicili, així com dels centres de dia. La teleassistència podria perdre el caràcter gratuït.

El govern espanyol fixarà amb el decret uns criteris mínims a tot l'Estat per determinar l'aportació dels dependents. L'esborrany del document, ara en mans de les comunitats autònomes, s'ha elaborat després que l'executiu estatal avalués el desplegament de la llei de la dependència en l'últim mandat i constatés dificultats per assumir-ne el finançament amb els recursos actuals.

stats