Cimera de Durban
Societat 30/11/2011

Llatinoamèrica demana més compromís als països rics en la lluita contra el canvi climàtic

2 min
Cimera de Durban

Els EUA no volen acords vinculants

El segon dia de la cimera del clima que se celebra a Durban (Sud-Àfrica) va mostrar que les posicions estan dividides i l'escenari és preocupant. L'Organització Mundial de Meteorologia va presentar un informe que assegura que les temperatures de la Terra el 2011 ocupen el desè lloc al rànquing de les més altes des que van començar els registres, el 1850. Tot i això els EUA ja han manifestat la seva negativa a firmar un acord vinculant que substitueixi el de Kyoto -que caduca el 2012- abans del 2020. Canadà, Rússia i el Japó ja han avançat que no participaran en cap acord del qual no en formin part els EUA i els principals països emissors. Tot i això, els nord-americans sí que es van mostrar més disposats a llimar diferències sobre la creació d'un fons verd amb el qual els països rics ajudaran els que estan en vies de desenvolupament a implantar tecnologies netes. Està previst que aquest fons mobilitzi 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020.

Llatinoamèrica, crítica

Com a resposta, el bloc de països llatinoamericans que s'agrupen a l'ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de América) va deixar clar que estan contra qualsevol retard en la firma d'un acord vinculant. Aquests estats volen pressionar els països rics perquè s'impliquin més en la lluita contra el canvi climàtic. "Estem disposats a anar més enllà però demanem un moviment igual en la part dels països desenvolupats", va dir ahir Claudia Salerno, cap de la delegació de Veneçuela. El Brasil també va coincidir que la "gran prioritat" de la cimera és renovar el Protocol de Kyoto. El cap de la delegació brasilera, André Correa do Lago, va dir que "el segon període de compromís del protocol és la gran prioritat, perquè garantirà que tinguem instruments sòlids per lluitar contra el canvi climàtic". Pel que fa a la qüestió del fons verd, René Orellana, cap de la delegació de Bolívia, va demanar més "claredat" sobre l'origen dels diners.

Propera parada, Qatar

D'altra banda, ahir es va saber que Qatar serà el país que organitzarà la pròxima cimera de les Nacions Unides sobre el clima, el 2012. La secretària executiva de la Convenció Marc de la ONU sobre el Canvi Climàtic, Christiana Figueres, va dir que Corea del Sud, que optava a l'organització, allotjarà la reunió de ministres prèvia a la conferència.

stats