INCENDIS
Societat 25/08/2012

Cinc focs en un dia tornen a disparar les alarmes

Dels cinc incendis declarats ahir -quatre a l'Alt Empordà i un a l'Alt Camp- continua actiu el de Madremanya. Els Bombers hi han treballat tota la nit i esperen controlar-lo abans de la tramuntana d'avui.

E. Escriche / T. Gutiérrez
3 min
ONADA DE CALOR MARCADA PER LES FLAMES Un total de 55 dotacions de Bombers de la Generalitat, 45 d'Adif i 35 de Mossos d'Esquadra treballaven ahir en l'incendi de Madremanya. El foc ocupava un perímetre de 150 hectàrees, de les quals havien cremat unes 130.

MADREMANYA / BARCELONACinc focs van cremar ahir a Catalunya i van tornar a disparar totes les alarmes. El més gran i encara actiu al tancament d'aquesta edició era el de Madremanya, a Girona, on ahir al vespre ja s'havien cremat 130 hectàrees. Després que els avions es retiressin en fer-se fosc, 55 dotacions dels Bombers de la Generalitat s'hi van quedar treballant tota la nit i confiaven a poder estabilitzar-lo abans que entri la tramuntana, prevista per a aquesta tarda de dissabte.

El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va explicar, des del Centre de Comandament de la Pera (Baix Empordà), que les primeres investigacions dels agents rurals apuntaven que el foc no hauria estat intencionat, però va insinuar que podria haver estat fruit d'una incidència a prop d'una granja a Madremanya.

Tot i això, ahir a la nit continuaven desallotjades una trentena de persones, per precaució. Se'ls havia habilitat un pavelló esportiu però finalment tots van ser acollits en altres cases de familiars i veïns.

L'Àngels, una veïna de la urbanització La Vilosa, desallotjada pel foc, estava dinant quan una amiga de Barcelona li va trucar per dir-li que marxessin de casa, que hi havia un incendi. "Ho teníem tot tancat i no havíem vist les flames. Hem marxat corrent i hem començat a veure bombers", relata. El seu marit es resistia a marxar per por que es cremés la casa, però els Mossos d'Esquadra els van obligar a anar a Sant Martí Vell, el municipi del costat. Poc després una patrulla de l'agrupació de defensa forestal acompanyava el matrimoni a l'habitatge per comprovar que tot estava en ordre. "Estic més tranquil, les flames han arribat a la paret de casa però no han cremat res", explicava el marit.

Mentrestant, treballadors de l'hípica CAVA, de Sant Martí Vell, traslladaven un per un, en cotxe, les desenes de cavalls a l'altra instal·lació que l'empresa té a Juià per evitar que les flames afectessin els animals. El trasllat el miraven amb deteniment els veïns de Sant Martí Vell. Algun d'ells, com el Jordi, treballador d'una empresa d'aigües, passava les hores col·laborant en les tasques d'extinció. "He anat a buscar un parell de nois que havien quedat atrapats a Vilosa, i també he anat donant aigua als bombers", explica.

Altres veïns temien que si canviava el vent haurien de passar la nit al pavelló de Bordils. "Si hem de marxar, marxarem", diu la Pilar, que durant la tarda va remullar el jardí de casa seva amb l'ajuda d'una mànega. "Tot i que l'estabilitzin, no crec que dormim gaire", afegia la Carme, una altra veïna. Cap a quarts de nou del vespre van deixar de treballar la desena d'hidroavions que van estar tirant aigua durant tota la tarda per controlar el foc. Tot i així encara eren visibles diverses columnes de fum.

Quatre incendis més

A part de l'incendi de Madremanya, les flames van cremar quasi 40 hectàrees a Aiguamúrcia, a l'Alt Camp, i es van declarar tres incendis més petits a l'Escala, la Jonquera i Santa Cristina d'Aro. Les tasques d'extinció dels bombers van permetre controlar-los tots abans de la nit.

Poques hores abans de l'inici dels focs, el conseller d'Interior, Felip Puig, havia alertat que el risc d'incendis es mantenia molt elevat a tot Catalunya tot i el final de l'onada de calor. El conseller havia explicat al matí que "l'extrema fragilitat dels boscos i la sequera fan que el risc d'incendis es mantingui alt". Puig va reconèixer que "cal fer una reflexió a mitjà i llarg termini sobre la situació dels boscos catalans i dels recursos que s'hi destinen".

El conseller va fer balanç també de les incidències durant l'onada de calor i va destacar s'han atès fins ara 167 persones, de les quals 76 han estat hospitalitzades.

stats