MEDICINA
Societat 07/10/2011

Cirurgia sense ferides

Mònica L. Ferrado
3 min
Cirurgia sense ferides

Amb només 36 anys, l'Àlex feia molt de temps que tenia colitis ulcerosa. Patia forts dolors abdominals i no podia ni sortir de casa perquè sempre havia d'estar a prop d'un lavabo. Hi havia d'anar fins a 14 vegades al dia. Patia malnutrició, anèmia i el cos se n'havia ressentit molt. Calia operar-lo sí o sí. I no era fàcil, perquè tenia una salut molt fràgil. El 13 de juliol va passar per les mans de l'equip que encapçala Antonio de Lacy, cap de cirurgia gastrointestinal del Clínic i un dels principals especialistes en cirurgia a través dels forats naturals del cos, és a dir, intervenir per la boca, l'anus o la vagina per no haver de fer ferides.

L'Àlex ha sigut la primera persona al món a qui han extret tot el còlon a través de l'anus. Com que es tracta d'una cirurgia menys invasiva, la seva recuperació ha sigut més ràpida que la dels pacients que s'operen amb la tècnica laparoscòpica, als quals, a més, els queda una cicatriu d'entre 5 i 12 centímetres al ventre per la cesària necessària per extreure l'intestí. Per a l'Àlex s'ha acabat la situació d'estar sempre a casa, s'ha engreixat 18 quilos i diu que està perfectament.

Malaltia inflamatòria

Cada any es diagnostiquen entre 6.000 i 8.000 casos nous d'aquesta malaltia intestinal inflamatòria a Espanya. És una patologia crònica i evoluciona en forma de brots. A diferència de la malaltia de Crohn, que afecta tot el tub digestiu, la colitis ulcerosa incideix exclusivament en el còlon, sobretot la part del recte. Es tracta amb immunosupressors. Encara que se'n desconeix la causa, moltes hipòtesis apunten que té un origen autoimmunitari. Però hi ha pacients que no responen a la medicació. Era el cas de l'Àlex. En aquests casos, l'única opció és operar. La nova tècnica consisteix a introduir els instruments quirúrgics per l'anus. Se secciona l'anus per accedir a l'intestí i després se secciona el còlon per anar-lo estirant fins a extreure'l sencer. Al pacient se li fa un petit forat al melic, de pocs mil·límetres, per introduir-hi una càmera amb la qual es controla tot el procés durant les quatre hores que dura la intervenció. Es tracta d'una "mesura de seguretat", precisa De Lacy. El pacient s'ha recuperat molt bé i ara està pendent d'una segona operació, perquè de moment ha de defecar a través d'una bossa externa lligada a l'abdomen. Ara reconstruiran amb teixit una bossa que li anirà a l'intestí perquè pugui anar de ventre a través del seu anus. El gran avantatge de la cirurgia NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopy Surgery) és que, com que és menys invasiva, permet una ràpida recuperació. Els pacients tenen menys dolor i necessiten menys fàrmacs. "En un parell de dies el pacient se'n pot anar a casa i en un parell de setmanes incorporar-se a la feina, en lloc del mes i mig d'abans", explica Raquel Bravo, del servei d'anestesiologia i cirurgia digestiva. I no és només una qüestió de comoditat i estètica per no deixar cicatrius. En una operació convencional "el 70% dels recursos que el cos mobilitza són per guarir la ferida", explica De Lacy.

Altres casos

L'equip ha aplicat aquesta tècnica experimental a un altre malalt de colitis ulcerosa, encara que no se n'ha avançat cap informació. Anteriorment, havien extirpat un càncer de còlon per l'anus a una dona de 76 anys amb un tumor maligne que havia envaït totes les capes de l'intestí. Abans d'operar-la va passar per quimioteràpia i radioteràpia per reduir la grandària del tumor. Com a l'Àlex, li van introduir l'instrumental per l'anus, es va seccionar el fragment d'intestí on havia arribat el tumor i es van suturar els dos extrems de l'òrgan. En aquest cas, per treballar dins l'intestí els especialistes li van insuflar CO per dilatar les parets del recte. En només cinc dies ja va rebre l'alta.

stats