DEPENDÈNCIA
Societat 01/07/2011

Cleries es compromet a resoldre després de l'estiu la llista d'espera de la dependència

El conseller anuncia que ha tramitat un 70% dels 54.627 casos pendents de resolució anteriors al 2011. Ratifica que atendrà els dependents moderats, que des d'avui poden accedir a una prestació o servei

Joan Serra
2 min

BarcelonaEl conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presentat l'actualització del desplegament de la llei de la dependència després de la reunió de la comissió mixta, formada pel Govern i el Parlament. El conseller ha afirmat que després de l'estiu s'haurà eixugat la llista de casos pendents de resoldre de la llei de la dependència anteriors a 2011. En la seva primera compareixença al Parlament, Cleries havia detallat que les valoracions i els PIA pendents (pla individual d'atenció, que determina la prestació i el servei més adequat) ascendien a 54.627. Avui ha transmès que els casos pendents de tràmit anteriors a 2011 són 18.653. "Vam dir que al juny hauríem atès el 100% dels casos i només hem pogut arribar al 70%", ha expressat el conseller, que s'ha compromès a atendre el 30% restant després del període estiuenc. Ha justificat la situació per la necessitat de posar en marxa la nova organització creada al departament per desplegar la llei, que ha provocat un alentiment no desitjat pel conseller.

El Govern també ha expressat la voluntat d'atendre els dependents moderats (valorats amb el grau I nivell 2), que a partir d'avui poden començar a percebre les prestacions i serveis. Tot i que ha manifestat la necessitat de prioritzar els casos de dependents severs, Cleries ha recalcat que no es desatendrà el conjunt de persones en situació de dependència moderada. Ha expressat, de fet, que la seva voluntat és centrar-se en les sol·licituds anteriors al 2011 que encara estan en tràmit (18.653) i en els dependents moderats. Un cop resolta aquesta prioritat, la conselleria focalitzarà l'esforç les sol·licituds registrades aquest any (30.488).

Cleries ha aprofitat la compareixença per anunciar que no ha arribat a un acord amb el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat perquè les famílies dels dependents que havien estat valorats però havien mort abans de fer el PIA i rebre l'ajuda cobrin una prestació. Segons el Govern, el cost d'atendre aquest paquet de dependents ascendia a 21 milions d'euros, que Estat i Generalitat havien de pagar a parts iguals. "La Generalitat ho volia abonar, però el ministeri ha dit que no", ha subratllat Cleries.

stats