Societat 08/05/2012

Cleries portarà el govern espanyol als tribunals si incompleix la llei de la dependència

El conseller de Benestar i els representants de la gent gran i els discapacitats, junts en un acte reivindicatiu multitudinari

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEl conseller de Benestar Social de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha anunciat aquest dimarts que portarà el govern espanyol als tribunals si incompleix la llei de la dependència. Cleries ha participat, juntament amb les entitats que representen la gent gran i els discapacitats, en un acte multitudinari per exigir a l'executiu de Rajoy que no faci retrocessos en l'aplicació de la llei.

La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) han presentat un manifest reclamant "el compliment inexcusable dels compromisos del govern central en matèria de dependència", sota el títol 'La llei de la dependència: un dret'. El text alerta de la "previsible revisió dels barems, el replantejament de la cartera de finançament i la congelació de noves incorporacions al sistema", mesures que rebutja frontalment.

En una sala plena de gom a gom de persones afectades, Cleries ha assegurat que la Generalitat acudirà a un tribunal contenciós administratiu en cas que els pressupostos generals de l'Estat no siguin modificats en matèria de finançament de la dependència. El conseller ha reivindicat que "no podem retrocedir en la construcció de l'estat del benestar" i ha denunciat que "hi ha diners per a segons quines coses [en referència a Bankia i a l'AVE] però per a les persones no".

La Generalitat alentirà l'entrada de beneficiaris

Cleries ha centrat el seu discurs a exigir al govern espanyol que compleixi els seus compromisos i, més enllà de l'amenaça d'acudir als tribunals, no s'ha referit a què passarà amb l'aplicació de la llei de la dependència en cas que no sigui així. Fa unes setmanes, però, el conseller va reconèixer en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que la Generalitat alentirà l'entrada de nous beneficiaris.

"Els que tenen una situació de necessitat que no pot ser atesa a casa i als quals hem de donar un servei els posem al davant i els donem el servei", va dir Cleries. Els que poden ser atesos a casa, en canvi, "hauran d'entrar més a poc a poc en el sistema", va afegir. "És l'únic que ens queda", va justificar el conseller, argumentant que si l'Estat no compleix no hi haurà alternativa.

stats