Societat 13/03/2012

El Clínic i Sant Joan de Déu salven la vida a un fetus amb una malaltia greu als pulmons

Després de la cirurgia fetal i una altra després de néixer, la nena pot fer vida normal

Auri Garcia Morera
1 min

BarcelonaL'Hospital Clínic i l'Hospital Sant Joan de Déu van salvar la vida d'un fetus amb una malaltia greu als pulmons, una obstrucció total dels bronquis del pulmó dret, mitjançant una cirurgia fetal. La malaltia provocava que el pulmó s'inflés i es comportés com un gran tumor que comprimia el cor i, en cas de no haver estat reparada, hauria provocat una parada cardíaca abans del naixement.

L'operació es va fer a través d'una agulla de només tres mil·límetres, i va consistir en accedir a través de la tràquea del fetus fins a l'obstrucció dels bronquis, que es va perforar amb un raig làser. La reconnexió d'aquests bronquis obstruïts va permetre que el desenvolupament del fetus continués amb normalitat, amb els pulmons tornant a la seva mida normal, i que el nadó nasqués només amb una insuficiència respiratòria lleu.

Una segona intervenció quirúrgica amb vuit dies de vida va permetre extirpar els dos lòbuls pulmonars danyats, que posteriorment han quedat compensats per l'expansió del lòbul sa. La nena, que es diu Araitz, ja té gairebé 17 mesos i pot fer vida absolutament normal.

stats