BARCELONA
Societat 27/11/2015

Colau obre una bústia per denunciar corrupteles

L’Ajuntament crea una oficina amb 56 treballadors per vetllar per la transparència i les bones pràctiques

Maria Ortega
3 min
L’oficina estarà dirigida pel gerent de recursos i jurista, Joan Llinares, que va auditar les irregularitats al Palau de la Música.

BarcelonaL’equip de govern de Barcelona ha posat en marxa nous mecanismes per no abaixar la guàrdia en matèria de transparència. Pensa augmentar els mecanismes de control i facilitar que qualsevol pugui activar les alertes sobre possibles casos de corrupció o males pràctiques.“Desconfiem fins i tot de nosaltres mateixos”, va afirmar ahir el tercer tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Asens, en la presentació de la nova Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques (OTBP), que comptarà amb un instrument per atendre qualsevol ombra de sospita: una bústia on tothom, treballadors de l’Ajuntament i ciutadans -amb noms i congoms, o de manera anònima-, pugui denunciar irregularitats. “La meva secretària tindrà la bústia a la seva disposició per denunciar-me si detecta comportaments erronis”, va exemplificar per emfatitzar la idea que no parteixen de l’apriorisme que els regidors de Barcelona en Comú, pel fet de ser-ho, estan nets de qualsevol ombra de sospita.

L’oficina estarà dirigida pel gerent de recursos i jurista, Joan Llinares, que va auditar les irregularitats al Palau de la Música, i dependrà de l’àrea que capitaneja Asens. L’ens comptarà amb 56 treballadors provinents de l’àmbit funcionarial “amb una formació especialitzada en matèria jurídica, econòmica i de sistemes d’informació i amb un currículum impecable en conducta ètica i responsable”.

L’objectiu, com va remarcar Asens, és avançar en la línia que Barcelona en Comú va emfatitzar durant la campanya electoral d’aixecar catifes i plantar cara a les portes giratòries: “No volem projectar cap ombra de sospita, sinó enfortir el prestigi de l’Ajuntament”.

L’oficina tindrà tres potes: la de control de gestió, la d’anàlisi i investigació de possibles males pràctiques i la d’impuls de la transparència. I emetrà semestralment el seu informe de retorn a la ciutadania, a més d’una memòria anual.

L’anomenada bústia ètica -s’hi pot accedir des de la web de l’Ajuntament-és, segons Asens, una peça clau d’aquest nou engranatge, perquè permet que qualsevol assenyali el punt exacte que s’ha d’investigar. Un cop rebuda la informació, l’Ajuntament l’analitzarà i, si ho considera oportú, actuarà per aplicar mesures correctives. Si hi ha comportaments tipificats com a pràctiques il·lícites penals, els posarà en coneixement de les autoritats judicials. O contactarà amb institucions com l’Oficina Antifrau. Es crea, també, un consell assessor per a la transparència, integrat per dotze persones, per avaluar el treball de l’oficina. És un equip format per tècnics municipals i membres d’entitats ciutadanes que treballen per la transparència i la lluita contra la corrupció, entre els quals hi ha Simona Levi i Sergio Salgado, activistes de Xnet que van impulsar l’acusació ciutadana pel cas Bankia; Miguel Ángel Mayo, del sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda, i l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, que ahir va recordar els casos de corrupció que han sacsejat Barcelona i va remarcar que s’han evidenciat “dèficits” en les mesures de control.

Els assumptes interns de la GU

Jaume Asens va avançar, durant la presentació d’aquest nou engranatge anticorrupció, que estan treballant perquè arribi a assumptes interns de la Guàrdia Urbana (GU). També va revelar que el seu equip treballa en la redacció d’un codi ètic per a alts càrrecs i personal directiu que es vol tenir avançat abans que acabi l’any. I que vol obrir un marc negociador per redactar el codi ètic del conjunt de treballadors municipals de l’Ajuntament.

De fet, des del grup d’ERC, que des que ha començat el mandat que insisteix en la idea del codi ètic, ahir es va celebrar la presentació de la nova oficina però remarcant que consideren que es “comença la casa per la teulada” perquè primer calia tenir definit aquest codi.

stats