Societat 23/02/2016

Colau centrifugarà els nous hotels a la perifèria

El pla que vol aprovar el govern de Barcelona blinda el gruix de la ciutat de nous establiments i congela el nombre d'habitatges d'ús turístic

Maria Ortega
3 min
Gràfic

BarcelonaBlindar el gruix de la ciutat de l’obertura de nous allotjaments turístics i permetre’n només als barris perifèrics i sota control per evitar concentracions excessives en zones, fins ara, no turístiques. És la màxima que guia el pla del govern de Barcelona per aixecar la moratòria hotelera dictada fa vuit mesos a la ciutat. El mapa que ara es dibuixa, de la mà del pla especial de regulació d’allotjaments turístics (PEUAT) que s’està discutint, encara no baixa al detall però ja presenta grans zones on no es permetrà que creixi el nombre d’hotels, albergs, pensions i hostals. La regulació dels pisos turístics, en canvi, serà global per a tota la ciutat: es vol congelar el nombre actual de llicències (9.606).

La Barceloneta (foto) i Ciutat Vella són dels barris més castigats per la densitat de pisos turístics.

La proposta que el govern d’Ada Colau discutirà demà amb els agents implicats divideix la ciutat en quatre àrees. A la cèntrica, que inclou la zona que va des de la Barceloneta fins a la Vila de Gràcia i des de les Glòries fins a Sants, s’hi dictarà el “decreixement natural” d’allotjaments turístics. Aquí, que és on ja s’aglutina més del 50% de l’oferta turística, quan un establiment es doni de baixa del cens no se’n podrà obrir cap altre. La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ahir va presentar la proposta, no va voler concretar encara els límits exactes d’aquesta àrea ni va concretar si, en la línia del que s’havia apuntat, el govern es dedicarà a recuperar alguna de les llicències existents encara que això impliqui elevades indemnitzacions.

A la segona corona, que inclou àrees com el districte de Sant Martí o part de Sants i les Corts, quan tanqui un establiment se’n podrà obrir un de nou amb la mateixa capacitat. D’aquesta manera, només podran obrir nous hotels a la tercera àrea, que inclou zones com la part alta del districte de Gràcia, part d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu, la zona alta i la Zona Franca. Aquí es decreta el “creixement sostingut”: es fixaran criteris que evitin la concentració excessiva.

Finalment, hi una quarta zona que concentra àmbits que, actualment, estan en transformació, com el de la Sagrera o el 22@, que tindran plans específics. També tindran un tractament diferenciat els nuclis antics i les zones unifamiliars aïllades. Al marge d’aquests criteris, se n’estableixen dos més d’àmbit global: no es podrà convertir un edifici d’habitatges en un nou establiment hoteler i no podran obrir tampoc en carrers de menys de vuit metres d’amplada. Pel que fa als habitatges d’ús turístic, que tenen una regulació específica, es dicta el creixement 0.

Més pressió turística

El govern ha arribat a aquesta proposta després de confeccionar el mapa dels establiments turístics de la ciutat i determinar, per exemple, que hi ha zones on els llits per a turistes ja tripliquen els dels veïns. De fet, la de demà serà la tercera trobada del govern amb els agents implicats en l’elaboració del pla, que calculen poder aprovar de forma inicial el 10 de març. Des de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible manifesten les seves reticències a aquest pla. Entenen que “centrifuga” el problema perquè, tot i que els turistes dormin a Nou Barris o a Sant Andreu, visitaran les zones més pressionades. Demanen una moratòria permanent. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) veu en la proposta una “oportunitat desaprofitada” de regular el sector sense beneficiar grans empreses.

stats