POLÍTICA LOCAL
Societat 02/07/2015

Colau s’enroca en la negociació del cartipàs

L’oposició vol més assessors que el govern i el diàleg s’encalla en un punt poc polèmic a d’altres ciutatss

Maria Ortega / Núria Martínez / Dani Revenga / Josep Pastells / Marc Serrano I òssul
5 min
Colau s’enroca en la negociació del cartipàs

Sense acord. L’equip de govern de Barcelona ha topat amb l’oposició -quasi- en bloc abans i tot d’anunciar cap canvi estratègic de ciutat. La configuració del consistori ja ha deixat sols els regidors de Barcelona en Comú en un tema que a priorihavia de ser un tràmit: el repartiment de càrrecs de confiança, que, per adaptar-se als criteris fixats per la llei de racionalització de l’administració local (LRSAL), han de passar, en total, de 163 a 92. L’equip de l’alcaldessa Ada Colau ha anat millorant, els últims dies, l’oferta que havia fet als grups de l’oposició fins a arribar a la que van plantejar ahir: 58 assessors per al govern i 34 a repartir entre els sis grups de l’oposició. Una xifra que no convenç gens la resta de grups -a excepció de la CUP, que no ha entrat en aquesta batalla-, que consideren que així se’ls deixa “sense mitjans tècnics” per treballar.

De fet, la proposta alternativa que ha plantejat l’oposició preveu que s’assignin més càrrecs de confiança als grups que al mateix govern, ja que entén que els partits amb menys regidors n’han de tenir un mínim de set. I el govern assegura, al seu torn, que ha fet repercutir més en ell mateix que en l’oposició la retallada dictada per Madrid i que atendre la proposta de l’oposició li impediria fer funcions bàsiques. De moment, doncs, les negociacions per al cartipàs s’han enrocat en una qüestió prèvia, la dels assessors. Tot i així, ahir, després d’una reunió de més de dues hores i mitja que havia de servir per tancar un acord que no va arribar, els portaveus de l’oposició ja van anar deixant clar el seu rebuig a propostes de Barcelona en Comú, com ara que Seguretat no tingui una comissió municipal pròpia o que el govern vulgui més control a les empreses municipals.

Reducció de sous del 20%

Un altre tema polèmic que ja s’ha començat a concretar és el dels sous dels regidors: el codi ètic de Barcelona en Comú recull que ha de ser d’un màxim de 2.200 euros mensuals -i això, reiteren, és el que ells cobraran-, però la idea que han posat sobre la taula de negociació és una reducció del 20% per a tots els grups (ells donarien la diferència a causes socials). ERC, al seu torn, ha demanat crear un codi ètic de l’Ajuntament per abordar qüestions polèmiques com la contractació de familiars o la transparència de sous -també, de gerents i directors d’àrea-. Per aprovar el cartipàs, com es preveu, el 14 de juliol, la negociació hauria d’estar tancada la setmana que ve.

Girona

Tres càrrecs de confiança més que en l’últim mandat

El cartipàs aprovat per al ple de l’Ajuntament de Girona incorpora tres càrrecs de confiança més que en l’últim mandat. En total, el govern municipal de CiU, en minoria, comptarà amb vuit assessors. L’alcalde, Carles Puigdemont, ha subratllat que un dels tres assessors nous ja existia, amb el càrrec de comissionat del teatre. Pel que fa als grups de l’oposició, com que hi ha un partit més que en el mandat anterior també s’incrementa, en dos, el nombre d’assessors. Quatre dels sis grups que formen el ple (CiU, ERC, la CUP i el PSC) en tindran dos a jornada completa, i Ciutadans i el PP en tindran un a jornada completa i un altre a jornada parcial.

Figueres: de sis a quatre

En el cas de Figueres, el nombre de càrrecs eventuals baixarà dels sis de l’anterior mandat als quatre d’aquest, segons ha explicat l’alcaldessa, Marta Felip. “Amb el cartipàs actual en podríem tenir onze, però nomes en demanem quatre per a tasques de gabinet: protocol, comunicació, coordinador i cap de gabinet”, afegeix Felip. Com en l’anterior mandat, l’oposició no comptarà amb assessors.

Sabadell

El cartipàs serà minoritari i bipartit

Tot just avui dijous la cinquena ciutat del Principat i la més poblada amb alcalde d’ERC, Sabadell, coneix el seu nou govern. Liderat fins al 2017 pel republicà Juli Fernàndez i fins al 2019 per Maties Serracant, de la Crida per Sabadell (referent local de la CUP), el cartipàs serà minoritari i bipartit, només amb els quatre regidors d’Esquerra i els quatre de la Crida, sense la Unitat pel Canvi (UpC) d’ICV i EUiA, que ha rebutjat que els seus edils expulsats de Podem en quedessin fora. El govern cobrarà un 25% menys que el seu antecessor i rebrà el suport de sis càrrecs de confiança, que encara no estan escollits. Són exactament els mateixos que tenia el govern del PSC, que es manté com a primera força amb només 339 vots més que UpC. Els assessors dels grups municipals, però, creixen: passen, com els mateixos grups, de sis a vuit, un per formació, també com fins ara. El total d’eventuals, 14, suposa la meitat dels 27 a què Sabadell té dret. En l’executiu de regeneració que obre l’era post-Bustos, l’alcalde no té escorta ni cotxe oficial.

Tarragona i Reus

Més assessors per a l’oposició que per al govern

La fragmentació del saló de plens a Tarragona ha provocat que el nombre d’assessors als grups municipals també hagi crescut. Així, es passa dels set assessors de l’anterior mandat als 11 que hi haurà en els pròxims quatre anys. D’aquests, dos seran per al partit que governarà l’Ajuntament en minoria, el PSC, la mateixa quantitat de col·laboradors de què disposaran Ciutadans, Esquerra Republicana i el PP, mentre que CiU, la CUP i ICV en tindran un cadascun. A més, l’equip de govern comptarà amb els serveis d’un cap de gabinet d’alcaldia i comunicació. En la legislatura anterior, PSC, CiU i PP en tenien 2 i ICV només 1, a més de la mateixa figura de cap de gabinet i comunicació. A Reus passa de manera similar i el creixement en partits amb representació també amplia la nòmina d’assessors. Dels 5 que hi havia es passa als 7 actuals, mantenint la norma d’un assessor per grup, tot i que disminueixen els assessors del govern, que passen d’11 a 8.

Lleida

Encara amb les negociacions obertes

L’equip de govern de l’Ajuntament continua negociant amb tots els grups de l’oposició l’estructura de l’Ajuntament de Lleida que defineix el cartipàs municipal. L’equip de govern va fer una primera proposta a tots els grups on se’ls oferia un nou model organitzatiu amb la incorporació de regidors de l’oposició a funcions abans reservades a govern (presidències i vicepresidències de les comissions informatives, regidors de zona, edils de totes les formacions amb representació al ple). A partir d’aquella primera proposta, que els grups de l’oposició van rebutjar, es continua treballant en la configuració del cartipàs municipal que ja presenta, com a propostes definitives, la reducció del nombre de regidories, o una comissió de transparència que tot apunta que serà presidida de manera rotatòria per regidors de l’oposició, entre altres novetats. En aquest moment, però, encara s’estan negociant diferents aspectes amb els grups. El límit és el dia 13 de juliol.

stats