Societat 20/11/2012

Comença la demolició de les centrals tèrmiques de Sant Adrià i Badalona

L'enderroc no afecta les tres xemeneies, que es mantindran intactes en considerar-se elements singulars de l''skyline'

Efe
2 min

BarcelonaEndesa ha iniciat les tasques de demolició i desmantellament de les antigues centrals tèrmiques de Sant Adrià de Besòs i Badalona, al costat de Barcelona, que es prolongaran entre 18 i 24 mesos i que no afectaran les tres xemeneies, i la nau de turbines, que seran preservades. Aquests elements es mantindran intactes en considerar-se elements singulars de 'l'skyline' del Litoral barceloní, tot i que encara no s'han concretat els usos que tindran, segons que ha informat la companyia en un comunicat.

Les centrals tèrmiques, tancades a l'abril del 2011, seran desmantellades seguint un procés ordenat que afectarà dos generadors de vapor ubicats al terme municipal de Badalona i als equips electromecànics associats a les turbines de Sant Adrià de Besòs.

El desmantellament inclourà també la demolició de naus i altres edificis no industrials, com oficines, magatzems o vestidors, entre d'altres.

Endesa ha assegurat que els operaris desmuntaran tots els equips de les xemeneies, de 200 metres d'altura, però que es conservaran les estructures de formigó i les parets mestres que sostenen els equips generadors de vapor. A més, es mantindrà la nau de turbines de Sant Adrià i el pont grua de l'interior.

La companyia elèctrica ha advertit que els treballs de demolició s'hauran de dur a terme de manera molt acurada, ja que, a l'interior de l'antiga central tèrmica hi ha la subestació de Badalona, Barcelona i Sant Adrià, en uns terrenys ubicats entre el mar i la línia del ferrocarril.

El desmantellament es durà a terme d'acord amb un pla de vigilància ambiental per garantir la gestió correcta dels residus que es generin. La central tèrmica de Sant Adrià va tancar definitivament fa un any i mig, coincidint amb la posada en marxa de l'explotació comercial de la planta Besòs 5, que juntament amb Besòs 3 sumen una potència aproximada de 1.300 MW i que estan situats al costat de la desembocadura del riu.

El tancament administratiu es va fer el 2008, en un primer pas, i el 2011, en una segona fase i definitiva.

stats