SOCIETAT
Societat 18/06/2012

El Comitè Europeu contra la Tortura visita Catalunya per analitzar les denúncies per maltractaments policials

També estudiarà la situació del centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca i les condicions de presos a presons catalanes

Efe
2 min

BarcelonaUna comitiva del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura ha iniciat avui una visita extraordinària a Catalunya per analitzar les denúncies per maltractaments policials, la situació del centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca i les condicions de presos a presons catalanes.

La visita extraordinària d'aquesta delegació d'inspectors s'està portant a terme a petició de l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB), que el passat 6 de juny va presentar un informe davant el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura en el qual revelava que les denúncies per maltractament policial es van quadruplicar el 2011 a Catalunya.

Els inspectors del Comitè Europeu s'han entrevistat ja avui amb els membres de l'Observatori, als quals han demanat més informació i dades concretes sobre els fets denunciats davant les institucions europees.

En concret, a la reunió d'avui s'han abordat especialment les denúncies per suposats maltractaments policials a càrrec dels Mossos d'Esquadra, la situació del CIE de la Zona Franca i les condicions d'interns de sis presons catalanes, amb la petició expressa de visites a aquests centres.

La delegació del Comitè Europeu contra la Tortura té previst mantenir entrevistes amb la mateixa finalitat de comprovació amb els responsables polítics del govern de la Generalitat, segons ha informat l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la UB.

En un comunicat, l'Observatori ha valorat de forma molt satisfactòria el funcionament de les institucions europees i la celeritat demostrada en la realització d'aquesta visita.

Les denúncies per maltractament policial es van quadruplicar el 2011 a Catalunya, i van passar de 67 a 241, segons l'informe que associacions de drets humans van remetre el passat 6 de juny al Consell d'Europa per demanar-li un "rescat" de les llibertats públiques davant la "política repressiva del departament d'Interior".

El coautor de l'informe i membre de l'Observatori de Sistema Penal i de Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB), Iñaki Rivera, va demanar llavors al Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura que obrís una investigació sobre l'escalada de repressió de la dissidència i l'abús policial desencadenat a Catalunya en els últims 18 mesos.

L'informe reclamava al Comitè per a la Prevenció de la Tortura que enviés els seus inspectors a sol·licitar informació als governs català i espanyol sobre les seves polítiques de "criminalització de la dissidència" i que es reunís per tractar l'assumpte amb els responsables dels departaments de Justícia i Interior.

L'estudi inclou un informe de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura que revela que l'any passat es van presentar 241 denúncies per casos de maltractament o abús policial a Catalunya, davant les 67 comptabilitzades el 2010, les 215 de 2009 i les 62 de l'any 2008.

El gros d'aquestes denúncies –un 85,2%– es dirigia contra els Mossos d'Esquadra, un 9,6% contra policies locals de Catalunya i un 5,2% contra funcionaris de presons.

Prop d'un 50% d'aquestes denúncies van ser formulades per persones vinculades a moviments socials –la majoria al 15-M–, mentre que un 5,1% eren presos i un 6,3%, immigrants.

L'informe alertava també de l'augment de casos de maltractaments en els centres d'atenció d'internament (CIE) d'estrangers i en els departaments especials de règim i tractament (DERT) de les presons, on són reclosos en aïllament els interns que infringeixen les normes de la presó.

stats