Societat 04/04/2011

Comprar al supermercat serà una experiència

E.s.
2 min

Barcelona.La tecnologia s'alinea amb els sistemes tradicionals d'emmagatzematge -el carro- per facilitar la venda de productes i perfeccionar l'experiència de compra dels clients. En aquesta línia, fa dos anys es va presentar el grocer , un carro de compra intel·ligent que funciona amb un sistema de radiofreqüència d'identificació (RCID). Incorpora un ordinador que detecta els xips dels productes (són els substituts del codi de barres) i d'aquesta manera se'n descarrega la informació al carro : si hi ha una oferta de 3x2, la data en què finalitza una promoció, la possibilitat d'adquirir el lot rom+Coca-Cola en lloc de quedar-se només amb el refresc, el número de calories d'un producte o si aquest és apte per a celíacs. Jordi Mur, director d'identificació automàtica d'Aecoc (Associació Espanyola de Codificació Comercial) desgrana les múltiples aplicacions d'un sistema que vol facilitar l'experiència de compra a l'usuari.

Quina és la finalitat d'aquesta aplicació de regust futurista? La interacció entre el béns i el consumidor ha de millorar el consum, segons els estudis. "Abans de pagar tens un terminal portàtil que t'ajuda durant el procés, tens tota la informació de què compres -i més- a mesura que poses els productes al carro", il·lustra Mur. La diferència és percep amb els productes de valor afegit. "Amb una llauna de tonyina, el carro intel·ligent no és una experiència sexi, però amb un vi i informació de receptes que hi mariden bé, les notes de tast, la bodega d'on procedeix o les condicions d'emmagatzematge poden interessar el consumidor".

Els prototips dels carros estan desenvolupats i en alguns casos s'han començat a introduir en entorns logístics per millorar la distribució i la identificació dels productes, perquè "permet que les entregues es facin més de pressa i que es cometin menys errors amb les mercaderies que caduquen", apunta Mur. Però els carros intel·ligents encara no s'han exportat als punts de venda perquè la majoria de productes encara no han incorporat el xip necessari per funcionar amb el sistema de radiofreqüència. I sembla que els telèfons mòbils segurament guanyaran la batalla als grocers . "L'usuari fa una foto del codi de barres, realitza una trucada de dades i el telèfon rep la informació del producte", indica Mur. Benvinguts al mobile commerce , aviat se'n sentirà parlar.

stats