BARCELONA
Societat 27/12/2014

Compte enrere a Gràcia per desallotjar el Banc Expropiat

El jutjat ha fixat el 31 de gener com a data perquè els activistes abandonin l’espai ocupat

Núria Martínez
2 min

BarcelonaDesprés de 17 anys fent vida al barri de Sants, el centre social autogestionat Can Vies va veure consumada l’amenaça de desallotjament a finals de maig. A causa de l’inici de la seva demolició, l’endemà es van produir manifestacions i aldarulls durant quatre nits, que van finalitzar quan l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va ordenar parar l’enderroc. L’anomenat efecte Can Vies es va erigir com un dels problemes més importants del govern municipal durant aquest mandat i, de retruc, també va convertir-se en un efecte crida. La demolició va despertar la solidaritat i la complicitat de molts veïns, que fins aquell moment no s’havien interessat pel casal. Sis mesos després del polèmic desallotjament, ara li arriba el torn al Banc Expropiat de Gràcia.

Després d’un llarg periple, el jutjat de primera instància 57 de Barcelona va fixar la data de desallotjament per a la segona quinzena de novembre, però no es va arribar a produir. Fonts del TSJC han explicat a l’ARA que el nou límit s’ha fixat per al 31 de gener, però això dependrà de les parts que hi han d’intervenir i encara es podria produir una nova pròrroga. La situació, la trajectòria i el recorregut dels dos centres autogestionats, però, són molt diferents. Can Vies és una finca propietat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), mentre que el Banc Expropiat està en mans d’Antartic Vintage SL. Es tracta d’una antiga sucursal de CatalunyaCaixa situada a tocar del mercat de l’Abaceria, al cor del barri de Gràcia. Està ocupada des de fa tres anys per un grup de veïns que només hi fa vida les tardes de dilluns a divendres. S’hi fan tot tipus d’activitats com ioga, costura, intercanvi de roba de segona mà i classes d’idiomes.

Assemblea setmanal

Cada dijous celebren l’assemblea on es consensuen totes les decisions sobre el funcionament. A diferència d’altres casals ocupats de la ciutat, al banc expropiat no hi dorm ningú. Tot i que saben des de fa setmanes que sobre ells pesa una ordre de desallotjament, es neguen a marxar i defensen que resistiran fins al final. L’ARA, que va visitar l’espai, va voler parlar amb els seus membres per poder contrastar aquesta informació, però els activistes van declinar fer declaracions. Un dels okupes va argumentar que tenen aprovat per assemblea no parlar amb la premsa, i que qualsevol canvi també s’ha de debatre.

Davant de l’imminent desallotjament, el Banc Expropiat de Gràcia continua amb el funcionament habitual. Les activitats es fan amb l’horari de sempre. A més a més, han engegat una campanya per evitar el desallotjament. A través d’un vídeo penjat al seu blog es demana la defensa del banc amb una clara declaració d’intencions: “Hi ha mil maneres de resistir. Escull la que et faci sentir més còmode. Amb caputxa o sense -asseguren-. Totes les tàctiques de resistència són legítimes i necessàries”. En el manifest fan referència a la lluita de Can Vies. “És en les situacions més dures quan podem donar el millor de nosaltres”, apunten. Afegeixen que entenen el desallotjament “com una oportunitat”. Entre altres accions, alguns membres de l’espai fan guàrdia a la porta per estar previnguts i, a la pràctica, confien que el període s’allargui. Mentrestant, continuaran amb la “resistència”.

stats