DRETS D'AUTOR
Societat 18/10/2011

Condemnats a un any de presó els propietaris d'una web de descàrregues

Distribuïen enllaços a contingut protegit per drets d'autor. Han confessat que gravaven l'àudio en espanyol de les pel·lícules a les sales de cinema

Efe
2 min

Bilbao p { margin-bottom: 0.21cm; } L'Audiència Provincial de Biscaia ha condemnat a un any de presó a dos homes acusats d'oferir a través de dues pàgines web pel·lícules i música sense pagar als titulars dels seus drets i cobrant publicitat, segons la sentència a la qual ha tingut accés EFE.

Segons el relat dels fets que figura en la sentència, els dos acusats, des d'octubre del 2005 a març del 2007, van posar a disposició dels usuaris d'internet enllaços que reproduïen pel·lícules i música protegides per drets d'autor, sense comptar amb l'autorització dels titulars d'aquests drets, i oferint la descàrrega gratuïta dels arxius. Tot plegat a través de les pàgines web fenixp2p.com2 i mp3-es.com, -ambdues ara desactivades- on ordenaven i feien una ressenya de l'obra corresponent.

Segons la seva primera declaració davant la policia, tots dos gravaven el so en castellà a les sales de cinema, incorporaven l'àudio a l'arxiu de la pel·lícula en versió original i la penjaven després al seu servidor. En el judici oral reconeixen que van gravar el so de les pel·lícules "en alguna ocasió" per al seu ús personal.

A més, inserien publicitat en les pàgines, ingressant diners segons el nombre de visites, es calcula que van obtenir entre els dos 40.542 euros per aquests anuncis.

Per al Tribunal, amb la seva activitat, els dos acusats posaven a disposició de qualsevol usuari potencial d'aquesta pàgina "un contingut que vulnerava drets de tercers", i ho van fer amb ànim de lucre.

Per això, ha entès que han comès un delicte contra la propietat intel·lectual i condemna a cadascun a un any de presó. També hauran d'indemnitzar els demandants, en una quantitat no especificada-entre els quals hi ha l'Associació Espanyola de Distribuïdors i Editors de Programes d'Entreteniment (Adese) i de Productors de Música (Promusicae).

La sentència de l'Audiència revoca la decisió inicial d'un jutjat de Barakaldo que va absoldre els dos homes i no es pot recórrer.

stats