SALUT
Societat 04/01/2011

Condemnen la Generalitat a pagar 53.000 euros a un pacient que va ser operat d'apendicitis quan no calia

El jutge considera que hi va haver "nombrosos errors en el diagnòstic". Els fets van passar a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

Efe
2 min

p { margin-bottom: 0.21cm; } Un jutge de Barcelona ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a pagar 53.630 euros a un pacient que va ingressar d'urgències a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i, després de dos diagnòstics erronis i dues operacions innecessàries, va patir la perforació de l'intestí gros.

La sentència, dictada pel jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona, considera provada la versió del pacient i reconeix "nombrosos errors en el diagnòstic", i també una "falta de mitjans diagnòstics" i serioses deficiències en la intervenció quirúrgica.

La cadena d'errors va començar el 3 de gener de 2006, quan Josep S.C. va acudir als serveis d'urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida afectat per febre i un fort dolor a la part dreta del ventre.

Els metges li van diagnosticar apendicitis aguda i van intervenir-lo quirúrgicament d'urgència aquell mateix dia mitjançant la tècnica de laparoscòpia, encara que l'estudi patològic realitzat posteriorment va determinar que l'apèndix estava normal.

En pocs dies, Josep S.C. empitjora i segueix presentant un quadre infecciós, de manera que l'11 de gener és sotmès a una nova operació, ara després de ser diagnosticat d'hèrnia crural estrangulada.

Durant aquesta intervenció, els metges aprecien l'existència d'una perforació d'un centímetre de diàmetre a la sigma (porció terminal de l'intestí gros), que es va produir en la primera intervenció, una setmana abans.

L'ICS argumenta que és "il·lògic" que la laparoscòpia produís aquesta perforació, atès que no es va intervenir la zona afectada, i defensa el correcte tractament del pacient i la praxi del cirurgià que el va atendre.

El magistrat, en canvi, creu que la prova pericial aportada per la part recurrent posa de manifest "la claredat, contundència i versemblança" d'allò al·legat per l'afectat i "la contradicció i sens dubte foscor" de la part demandada.

El jutge subratlla que són "palpables, notoris i innegables" els errors en el diagnòstic, perquè primerament es va considerar que el malalt presentava una apendicitis aguda, quan en realitat no era així, i després se li va practicar una segona intervenció per una hèrnia crural que tampoc no existia.

Per tot això, es condemna l'ICS a indemnitzar amb 53.630 euros més els interessos legals des de la data de reclamació Josep S.C., que reclamava 96.330 euros pels trastorns i seqüeles físiques derivats dels errors mèdics.

La sentència, amb data de 27 de desembre de 2010, no és ferma, de manera que l'ICS pot interposar un recurs d'apel·lació.

stats