TRIBUNALS
Societat 08/06/2012

Condemnen a 18 anys de presó l'inductor del crim de Santaló

La jutge ha condemnat a 18 anys i mig de presó l'inductor del crim de Santaló, després que un tribunal popular declarés culpables quatre dels acusats. La pena més alta, 24 anys i mig, és per al sicari.

Laura Díaz-roig
2 min
El tribunal popular ja va declarar culpables quatre dels acusats. Ara la jutge els ha condemnat a penes d'entre 13 i 24 anys i mig de presó.

BARCELONA."Va fer néixer en els altres acusats la idea del crim". Així va argumentar la jutge del cas Santaló en la seva sentència la pena de 18 anys i mig de presó a Manuel Moreno, l'inductor de l'assassinat del llavors director del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), Félix Martínez Touriño. En la sentència, que recull el veredicte del tribunal popular que ja va declarar culpables quatre dels acusats, la jutge destaca "l'especial rellevància de l'ànim criminal" que va demostrar Moreno, no només perquè va aconseguir influir en els altres per matar la víctima, sinó perquè va intervenir en el seu seguiment i va facilitar les dades que asseguraven que el pla es pogués completar. "Tot això mereix més retret penal", expressa la jutge.

Tot i així, la pena més alta és per a l'autor material del crim de Martínez Touriño, Jorge Andrés Madrid, que ha estat condemnat a 24 anys i mig de presó per un delicte d'assassinat. La magistrada ha tingut en compte els diners que va rebre -uns 12.000 euros, que es va repartir amb un altre dels acusats, Yader Jair Castro- i el fet d'atacar Touriño per l'esquena, sense que es pogués defensar.

Els altres dos acusats, el cunyat de Moreno -Sahid Sánchez- i el jove que va ajudar a escapar el sicari -Yader Jair Castro-, han estat condemnats a 13 anys i 16 anys de presó, respectivament. La jutge considera que els seus actes van ser imprescindibles per poder dur a terme l'assassinat. La cinquena acusada, Pilar Moreno, germana de Moreno, ja va quedar absolta pel jurat popular. Els quatre condemnats han d'indemnitzar els pares, la germana i la parella de Touriño amb un valor total de 600.000 euros.

Control exhaustiu de la víctima

Sembla que els fets, per fi, han quedat clars. La víctima, Félix Martínez Touriño, volia acomiadar Moreno, que era cap de l'àrea d'audiovisuals del CCIB, perquè havia observat alguns moviments estranys i ja no confiava en ell. En assabentar-se'n, Moreno va idear un pla per assassinar-lo i es va posar en contacte amb el seu cunyat -Sánchez-, que va ser l'encarregat de buscar el sicari i l'altre jove, amb els quals es va pactar un preu de 12.000 euros. Durant els primers dies de febrer es va sotmetre Touriño a "un control exhaustiu" i, aprofitant que es venia un cotxe, Sánchez es va fer passar per comprador, un fet que, segons la jutge, va facilitar el seguiment i la ubicació del seu domicili i el de la seva parella. Finalment, el 9 de febrer del 2009, passades les 8 del matí, Jorge Andrés Madrid va disparar per darrere a Touriño, davant de casa seva, al mig del carrer Santaló de Barcelona. Ho va fer amb el rostre cobert per un passamuntanyes i després va fugir en cotxe, que conduïa l'altre acusat.

stats