Societat 24/07/2012

Condicions meteorològiques favorables fins a primera hora de la tarda

El vent continuarà bufant en règim de brises fins al migdia. A la tarda girarà al sud-oest i guanyarà una mica d'empenta

Manel Cascante
2 min
Estació meteorològica del SMC de Portbou / Servei Meteorològic de Catalunya

BarcelonaDurant la nit i la matinada passades el vent s'ha encalmat a l'àrea afectada pels incendis forestals. Aquest fet ha implicat que baixessin les temperatures, i que es pogués incrementar la humitat relativa de l'aire fins a valors mitjans. Unes condicions que han ajudat, i molt, a les tasques de control i extinció del foc.

En aquest sentit, l'observatori meteorològic de la Jonquera i de la Vajol (xarxa d'estacions Meteoclimatic) han enregistrat aquestes variacions en aquests paràmetres. A la Jonquera, per exemple, la temperatura mínima ha baixat fins als 15 graus de matinada, i la humitat s'ha enfilat fins al 65%. A la Vajol, la mínima ha baixat fins a 16 graus, per bé que la humitat no ha pujat més enllà del 49%.

El vent aquest matí continua pràcticament en calma, o com a molt en règim de brises. A mig matí d'aquest dimarts a la Jonquera bufava de component sud, amb una velocitat mitjana de 10 km/h.

Els mapes del temps continuen sent optimistes, com a mínim fins al migdia o primera hora de la tarda d'aquest dimarts. Fins aleshores es mantindran els vents fluixos, en general del sud o del sud-est, vents amb cert recorregut marítim i, per tant, amb una mica d'humitat. A partir de la tarda, però, es preveu que els vents vagin girant al sud i al sud-oest, i que guanyin una mica més d'energia. Com que tindran un major recorregut damunt de terra, seran una mica més ressecs. En qualsevol cas, però, bufaran entre febles i moderats. No es preveuen cops màxims de vent gaire més forts de 25 o 35 km/h, tot i que caldrà estar molt atents a la seva evolució.

Durant la propera nit i matinada el vent tornarà a perdre pistonada, i fins i tot podria tornar a encalmar-se del tot. Les condicions seran de nou força favorables fins demà a mig matí, per bé que no es preveu que baixin tant les temperatures com la nit anterior.

Caldrà aprofitar aquestes hores per atacar el foc, ja que demà a la tarda es podrien reforçar els vents de garbí, del sud-oest, a bona part de les comarques de Girona. Uns vents reescalfats que farien pujar les temperatures per damunt dels 32 o 33 graus a primera hora de la tarda en molts indrets de la plana empordanesa.

La calor intensa ens acompanyarà entre dimecres i divendres, per bé que les temperatures baixaran a partir del cap de setmana. Lo bona notícia és que diumenge a la tarda es podran produir xàfecs i tempestes a bona part de les comarques de Girona. Caldrà anar-ho seguint.

stats